Skupština grada pretvorena u servis aktuelne vlasti

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 21. 04. 2015. | Komentara: 0

Skupština grada pretvorena u servis aktuelne vlasti

ZRENJANIN – Odbornici i odbornice Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Zrenjanina danas nisu prisustvovali vanrednoj sednici Skupštine grada jer je ovo već četvrta po redu koja se zakazuje po hitnom postupku. Kako je navedeno u saopštenju tamošnjeg odbora LSV, u Poslovniku Skupštine grada stoji da kada postoje opravdani razlozi, koji moraju biti obrazloženi, rok pozivanja na sednicu može biti kraći od predviđenog.

LSV– Već četvrti put za redom odbornici i odbornice dobijaju materijal za sednicu svega 24 časa pre održavanja. Nemaju vremena da se pripreme, da podnesu pismenim putem predloge za izmene i dopune dnevnog reda i amandmane. Samim tim se uskraćuje i ograničava sloboda izražavanja predstavnika naroda – navodi se u saopštenju. Dodaje se da svakako ponekad postoji potreba za hitnim sazivanjem sednice Skupštine grada, ali da su to izuzeci u demokratskom društvu, dok je to u našem društvu postala praksa, čime se namerno i planski uskraćuje i ograničava demokratija.
– Skupština je postala sredstvo aktuelne vlasti za ispoljavanje lične samovolje. Podsećamo da je odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine - Zrenjanin poslala Inicijativu za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti ili zakonitosti Ustavnom sudu jer je napredna vlast 2013. godine promenila Poslovnik grada i ograničila vreme izlaganja za govornicom na deset minuta po odborničkoj grupi, za usmeno podnošenje predloga za izmene i dopune dnevnog reda, kao i vreme za reklamiranje povrede Poslovnika i korišćenje prava na repliku. Na taj način je vlast demonstrirala svoj autoritarni karakter i dodatno ugušila demokratski princip Skupštine, kao predstavničkog tela svih građana – upozoravaju zrenjaninski ligaši. Zbog toga GrO LSV Zrenjanin upozorava gradsku vlast da se neznanje i bahatost ne mogu sakriti diktatorskim metodama, koje će se toj istoj vlasti vratiti kao bumerang već u decembru.

(BILSV, 21. 04. 2015)



Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.
Odbori LSV | Utorak, 09. 04. 2024. | Komentara: 0

Zrenjaninska vlast ne ume ni semafore da održava

Liga socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI zahteva da predstavnici vlasti u Zrenjaninu bez odlaganja poprave semafore, jer oni već skoro mesec dana na više lokacija u gradu ne rade kako treba.
Odbori LSV | Sreda, 03. 04. 2024. | Komentara: 0

Potrebne su izmene finansiranja u cilju razvoja zrenjaninskih sela

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina smatra da je neophodno hitno preduzeti korake da se unapredi položaj seoskih mesnih zajednica na teritoriji grada Zrenjanina.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook