Skupština grada Zrenjanina kao sluga izvršne vlasti

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 29. 01. 2019. | Komentara: 0

Skupština grada Zrenjanina kao sluga izvršne vlasti

ZRENJANIN – Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Zrenjanina Aleksandar Marton smatra da je stanje u kojem se nalaze institucije lokalne samouprave grada Zrenjanina katastrofalno.

LSV

- Centralistički Ustav i restriktivna zakonska rešenja sužavaju samoupravu gradova i opština u Srbiji, ali se postojeće ingerencije moraju mnogo bolje koristiti. Nažalost, zrenjaninska vlast strogo je centralizovana. Po primeru republičke. Po zakonskim rešenjima najvažniji organ vlasti u lokalnim samoupravama je skupština – naveo je Marton u saopštenju.

Prema njegovim rečima, zrenjaninska stvarnost je potpuno drugačija. 

- Skupština grada je izgubila svoju realnu snagu. Postala je klasična glasačka mašina izvršne vlasti! Sednice su veoma retke i održavaju se, gotovo po pravilu, na tri meseca. A problema građana na pretek. Skupštinska radna tela, odbori i komisije su sastavljani samo od članova Srpske napredne stranke i njenih koalicionih parnera. Za opoziciju nema mesta! Skupštinska rasprava, praktično, ne postoji, jer u njoj učestvuju samo odbornici opozicije – istakao je on.

Jasan signal nepoštovanja gradskog parlamenta, kako navodi odbornik LSV, često je odsustvo članova Gradskog veća sa sednica Skupštine. Najčešća scena su prazne klupe gradskih većnika. Kada su gradski većnici i prisutni, uglavnom ostaju nemi na pitanja i predloge opozicije.

- Liga socijaldemokrata Vojvodine zalaže se za jačanje gradske Skupštine. Želimo da Skupština Zrenjanina bude mesto kreiranja  ozbiljnih javnih politika. Bez otvorene debate o problemima, nema ni njihovog rešavanja. Bojimo se da vlast to ne shvata. Očito im je draža glasačka mašina, od rešavanja ozbiljnih problema građana – zaključio je Aleksandar Marton.

(SzILSV, 29.01.2019)



Odbori LSV | Četvrtak, 17. 05. 2012. | Komentara: 0

Od 4. juna deo Gimnazijske opet zatvoren za saobraćaj

ZRENJANIN - U delu Gimnazijske ulice, od Jevrejske do Ulice Svetozara Markovića, od 4. juna biće zabranjen saobraćaj svakog dana od devet časova pre podne, pa sve do kasnih večernjih časova, najavili su danas Branislav Knežević, direktor JP "Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina" i Aleksandar Marton, predsednik Skupštine grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Četvrtak, 17. 05. 2012. | Komentara: 0

Zrenjaninski Gerontološki centar kao primer drugima

ZRENJANIN – Predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton posetio je danas Gerontološki centar Zrenjanin, gde je, sa Zoricom Vučković, direktorkom, razgovarao o radu i funkcionisanju ove ustanove.
Odbori LSV | Četvrtak, 17. 05. 2012. | Komentara: 0

Nastaviti putem stabilnosti

PANČEVO – Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Pančevo, zabrinut je zbog ulaska Tomislava Nikolića u drugi krug predsedničkih izbora, istakla je predsednica Izvršnog odbora LSV Pančevo Marinika Čobanu, zbog čega je pozvala sve Pančevce da na  izborima podrže demokratskog kandidata Borisa Tadića.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook