Somborci zatražili punu platu za trudnice

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Ponedeljak, 28. 03. 2011. | Komentara: 0

Somborci zatražili punu platu za trudnice

SOMBOR - Predsednik Gradske organizacije LSV Sombor i odbornik u Skupštini grada Sombora Dragan Nenadov istakao je danas da je Zakonom o zdravstvenom osiguranju naknada zarade za vreme održavanja trudnoće smanjena na 65 odsto kao i da je Ministarstvo zdravlja donelo preporuku da gradovi i opštine mogu da pronađu sredstva i daju ostatak od 35 procenata onim ženama koje su na trudničkom bolovanju.

Nenadov je na konferenciji za novinare, organizovanoj u okviru akcije LSV "Puna plata za trudnice" naveo da se ta dotacija realizuje u svega nekoliko gradova.

"Zbog toga će odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine u svim lokalnim samoupravama, pa tako i u Somboru, pokrenuti inicijativu da trudnice primaju punu platu dok su na održavanju trudnoće. Ukoliko bi ova inicijativa prošla, grad Sombor bi dotirao deo od 35 odsto do punog iznosa nadoknade za trudnice " rekao je Nenadov i zaključio da je ovo samo jedan od načina borbe protiv bele kuge i put da se podstakne veći natalitet u Somboru i Vojvodini. Predsednica Foruma žena Gradske organizacije LSV Sombor Nataša Terbec istakla je da je broj rizičnih trudnoća u porastu, a da su trudnice prinuđene da rade i time dovedu u zdravstveni rizik sebe i svoje nerođeno dete.

"Žene u drugom stanju moraju da odlaze na posao do poslednjeg dana pred zakonski predviđen odlazak na porodiljsko odsustvo, ne samo zato što teško pred komisijom mogu da dobiju trudničko bolovanje, već i zbog toga što ne mogu da priušte smanjivanje plate za 35 procenata. Poslednje što je trudnicama potrebno je pogoršanje materijalnog položaja pred porođaj " navela je Terbecova. Ona je dodala i da mnogi parovi odlažu rađanje dece upravo zbog teške ekonomske situacije, te da je u protekle dve godine stanovništvo Vojvodine smanjeno je za 11.000 stanovnika.

"Za pet do šest godina na ovim prostorima će živeti četvrtina stanovnika starijih od 65 godina. Ako svakoga dana čujemo od političara i nadležnih institucija da se moramo boriti za natalitet, ne vidimo zašto bi bio problem gradu Somboru da dotira tih 35 odsto razlike od pune plate. To nije problem Beogradu i Jagodini " rekla je Nataša Trebec. Ona je dodala da LSV kroz svoju akciju pokušava da alarmira i javnost i nadležne institucije, a u toku kampanje, širom Vojvodine biće organizovan niz uličnih akcija i podela promotivnog materijala kako bi se podigla svest građanki i građana o ovom problemu. Portparolka Gradske organizacije LSV Sombor i koordinatorka za komunikaciju Foruma žena Gradske organizacije LSV Sombor Romina Bilić pozvala je sve sugrađane da svojim potpisom daju podršku inicijativi kojom se traži da trudnice dobiju punu platu.

(BILSV, 28. 03. 2011.)




Odbori LSV | Ponedeljak, 06. 02. 2012. | Komentara: 0

Omladinci čistili sneg u Subotici

SUBOTICA - Na inicijativu Omladine subotičkog Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine, organizovana je u nedelju, 5. februara, tokom prepodnevnih sati akcija čišćenja snega u Mesnoj zajednici „Željezničko naselje“.
Odbori LSV | Ponedeljak, 06. 02. 2012. | Komentara: 0

Osmi napad na prostorije LSV u Pančevu

Pančevo, 06. februara - Nepoznati počinioci razbili su ciglom prozor na prostorijama Gradskog odbora LSV u Pančevu. Policija je danas obavila uviđaj, a Liga socijaldemokrata Vojvodine očekuje da počinioci što pre budu identifikovani i uhapšeni.
Odbori LSV | Ponedeljak, 06. 02. 2012. | Komentara: 0

Odgovor gradonačelniku Zrenjanina

ZRENJANIN, 06. februara - Povodom saopštenja gradonačelnika Zrenjanina, o prekidanju skupštinske sednice, Liga socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin saopštava sledeće:



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook