Sprečiti prodaju zemlje strancima

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 25. 04. 2017. | Komentara: 0

Sprečiti prodaju zemlje strancima

Zrenjanin, 25. april 2017 - Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva nadležne institucije da, dok još nije kasno, usvoje Predlog zakona o izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu kojim bi se onemogućila prodaja zemlje strancima.

LSV 

Upozoravamo da je preostalo još samo oko 130 dana, odnosno četiri i po meseca do 1. septembra 2017. godine kada na snagu stupa odredba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU koja omogućava državljanima Evropske unije da kupuju zemlju na teritoriji Republike Srbije pod istim uslovima kao i naši državljani.

Budući da su iz nadležnog Ministarstva nedavno najavili da će zakon biti izmenjen na vreme, skrećemo pažnju na činjenicu da je tog vremena sve manje i da je neophodno da prethodno organizuje sastanak sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika i predoči im sva rešenja koja planira.

LSV je u decembru 2015. podnela niz amandmana na izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, među kojima je bio i predlog za primenu slovačkog modela koji podrazumeva da stranac može kupiti zemlju pod uslovom da tu živi deset godina, da se tri godine bavi poljoprivredom i da mu nadležni državni organ da neophodnu dozvolu da kupi zemlju. Sve te amandmane nadležni skupštinski Odbor za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu je odbio, a Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo je izneo da se radi o "nepotpunim amandmanima".

Od tada do danas LSV apeluje da se spreči prodaja zemlje strancima. Budući da vreme za promenu zakona i sprečavanje prodaje zemlje strancima ističe, još jednom upozoravamo na to da bi svaki dan posle 1. septembra bio katastrofalan jer bi državljanima EU zemlja bila jeftina spram njenih cena u Evropskoj uniji i da bismo ubrzo postali gosti i nadničari na rođenoj zemlji.

Branislav Knežević
član Glavnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine



  




Odbori LSV | Utorak, 09. 04. 2024. | Komentara: 0

Zrenjaninska vlast ne ume ni semafore da održava

Liga socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI zahteva da predstavnici vlasti u Zrenjaninu bez odlaganja poprave semafore, jer oni već skoro mesec dana na više lokacija u gradu ne rade kako treba.
Odbori LSV | Sreda, 03. 04. 2024. | Komentara: 0

Potrebne su izmene finansiranja u cilju razvoja zrenjaninskih sela

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina smatra da je neophodno hitno preduzeti korake da se unapredi položaj seoskih mesnih zajednica na teritoriji grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Nedelja, 31. 03. 2024. | Komentara: 0

Milan Đurić nije dostojan da bude gradonačelnik Novog Sada

Podrška gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića onima koji nose majice sa likom osuđenog ubice predsednika vlade naše zemlje, predstavljajući se kao branitelji srpstva, predstavlja izdaju države, Ustava i samog srpstva u koje se svi zajedno lažno zaklinju. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook