Sprečiti prodaju zemlje strancima

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 25. 04. 2017. | Komentara: 0

Sprečiti prodaju zemlje strancima

Zrenjanin, 25. april 2017 - Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva nadležne institucije da, dok još nije kasno, usvoje Predlog zakona o izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu kojim bi se onemogućila prodaja zemlje strancima.

LSV 

Upozoravamo da je preostalo još samo oko 130 dana, odnosno četiri i po meseca do 1. septembra 2017. godine kada na snagu stupa odredba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU koja omogućava državljanima Evropske unije da kupuju zemlju na teritoriji Republike Srbije pod istim uslovima kao i naši državljani.

Budući da su iz nadležnog Ministarstva nedavno najavili da će zakon biti izmenjen na vreme, skrećemo pažnju na činjenicu da je tog vremena sve manje i da je neophodno da prethodno organizuje sastanak sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika i predoči im sva rešenja koja planira.

LSV je u decembru 2015. podnela niz amandmana na izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, među kojima je bio i predlog za primenu slovačkog modela koji podrazumeva da stranac može kupiti zemlju pod uslovom da tu živi deset godina, da se tri godine bavi poljoprivredom i da mu nadležni državni organ da neophodnu dozvolu da kupi zemlju. Sve te amandmane nadležni skupštinski Odbor za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu je odbio, a Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo je izneo da se radi o "nepotpunim amandmanima".

Od tada do danas LSV apeluje da se spreči prodaja zemlje strancima. Budući da vreme za promenu zakona i sprečavanje prodaje zemlje strancima ističe, još jednom upozoravamo na to da bi svaki dan posle 1. septembra bio katastrofalan jer bi državljanima EU zemlja bila jeftina spram njenih cena u Evropskoj uniji i da bismo ubrzo postali gosti i nadničari na rođenoj zemlji.

Branislav Knežević
član Glavnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine



  




Odbori LSV | Ponedeljak, 11. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvodina i Novi Sad brane se na Limanu

Stanovnici Limana pokazali su juče svojim primerom kako se brane vrednosti demokratskog i modernog društva. U velikom broju odazvali su se pozivu Saveta Mesne zajednice Liman i složno dali crveni karton gradskoj vlasti.
Odbori LSV | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Gradska uprava Zrenjanina, na čelu sa načelnikom Nenadom Domjeskovim, opet krši zakon

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Zrenjanin podneo je danas Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti žalbu protiv Gradske uprave grada Zrenjanina, jer pomenuti organ, čiji je načelnik Nenad Domjeskov, nije odgovorio na pitanje upućeno još 22. januara 2024. godine.
Odbori LSV | Ponedeljak, 04. 03. 2024. | Komentara: 0

Žolt Sakalaš da sankcioniše neustavno i protivzakonito delovanje Sime Salapure i Nenada Domjeskova

Zbog konstantnog neisticanja zastave AP Vojvodine na zgradi Skupštine grada Zrenjanina i kršenja propisa, odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina ponovo su poslali dopis pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Žoltu Sakalašu.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook