Srbiji potreban novi Ustav

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Četvrtak, 08. 11. 2012. | Komentara: 0

Srbiji potreban novi Ustav

ZRENJANIN - Gradska organizacija Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin, na šestogodišnjicu od donošenja Ustava, ukazuje na to da je Srbiji neophodan novi Ustav i to u što kraćem vremenskom roku.

Zrenjanin

Liga i tadašnji predsednik Skupštine AP Vojvodine Bojan Kostreš su i pre šest godine pozvali građane da bojkotuju referendum o novom Ustavu Srbije. Danas Ustav podržava svega oko 10 odsto građana, a i većina političara vidi da je neophodna promena. Podsećamo, ipak, da u Vojvodini Ustav nije prošao, građanke i građani Vojvodine su videli pogubnost 7 odsto novca za Vojvodinu iz republičkog budžeta i sve nedemokratske posledice koje on sadrži pokazujući i tom prilikom svoj veliki demokratski potencijal.
Ustav sadrži mnoge kontradiktornosti, nedemokratske i nesavremene odrednice, nije postojala demokratska procedura javne rasprave, građani nisu mogli da utiču na donošenje teksta Ustava, poslanici su tekst ustava dobili neposredno pre glasanja, domaće pravo je stavljeno iznad međunarodnog, a autonomna pokrajina i lokalna samouprava nisu ustavne već zakonske kategorije. Pogubnost važećeg Ustava po vojvođansku autonomiju najbolje pokazuje odluka Ustavnog suda Srbije iz jula ove godine kojom su ukinut 22 nadležnosti AP Vojvodine.
Liga socijaldemokrata Vojvodine se zalaže za što skoriju izmenu Ustava kojim bi Vojvodini bila garantovana izvršna, zakonodavna i sudska vlast, izvorni prihodi i imovina, jer bez toga nije moguće sprovesti decentralizaciju i regionalizaciju Srbije, niti završiti proces evrointegracija.
 
(BILSV, 08.11.2012)



Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.

Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Odbori LSV | Utorak, 26. 03. 2024. | Komentara: 0

Lokalna vlast u Zrenjaninu 11 meseci nije konstituisala Savet za odbranu i bezbednost

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI smatra da je nedopustivo, ali i protivno odredbama Statuta grada Zrenjanina što lokalna vlast u Zrenjaninu, gotovo 11 meseci posle imenovanja članova Saveta za odbranu i bezbednost, nije konstituisala ovo telo.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook