Šućurović: SNS da poštuje zakon na izborima za savete mesnih zajednica

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Četvrtak, 11. 02. 2016. | Komentara: 0

Šućurović: SNS da poštuje zakon na izborima za savete mesnih zajednica

NOVI BEČEJ – Predsednik opštine Novi Bečej Saša Šućurović zatražio je od predsednika Skupštine opštine Novi Bečej Mirjana Jakšića da naloži Komisiji za sprovođenje izbora za članove Saveta Mesne zajednice Novo Miloševo da glasačke listiće usklade sa zakonom i Ustavom Republike Srbije.

 
Prihvaćene kandidature koje su podržale političke stranke
 
Kako je saopštio Opštinski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Bečej, Mesni odbor Srpske napredne stranke Novo Miloševo i predsednik novobečejske Skupštine, inače član SNS, koji je i raspisao izbore i doneo Rešenje o formiranju komisije za sprovođenje izbora, oglušili su se o zakon i tumačenje Ustavnog suda Republike Srbije o tome da su izbori u mesnim zajednicama nestranački izbori. Zakon kaže da se na glasačkom listiću upisuju samo imena i prezimena svih kandidata, njihova godina rođenja i zanimanje. Međutim, Komisija za sprovođenje izbora, kojom predsedava sekretarka Skupštine opštine Marica Bešlin, takođe članica SNS, utvrdila je izgled obrasca na kojem pored imena kandidata postoji i prazna linija za naziv predlagača, u smislu naziva političke strane koja predlaže kandidata iako je neophodno da svakog kandidata predloži 20 građana, navodi LSV. U saopštenju se dodaje i da je Komisija prihvatila kandidature koje su podržale političke stranke.
 
Saša Šućurović je zbog toga pismeno, zvaničnim putem obavestio o nepravilnostima predsednika Skupštine Mirjana Jakšića, zahtevajući da Komisija otkloni greške i da sprovede izbore na takav način gde će obezbediti poštovanje Ustava, Zakona, Statuta opštine Novi Bečej i Statuta Mesne zajednice Novo Miloševo. Kako je naveo, drugačije sprovedeni izbori ništavni su i podležu poništavanju od strane Ustavnog suda, što bi za sobom povuklo i poništavanje svih odluka koje tako izabran Savet donese i sprovede.
 
Izbori za mesne zajednice su građanske prirode
 
On je dodao da su izbori za savete mesnih zajednica, po zakonu, isključivo građanske prirode i da bi sve drugo bilo suprotno cilju organizovanja mesnih zajednica, a to je zadovoljavanje interesa i potreba građana, kao i zajedničih i opštih potreba i interesa.
 
- Predsednika Skupštine opštine, Mirjana Jakšića, koji je doneo Odluku o raspisivanju izbora i rešenje o formiranju Komisije za sprovođenje izbora za članove Saveta Mesne zajednice Novo Miloševo, obaveštavam o stanju na terenu, a pedsednika Komisije Maricu Bešlin upozoravam na moguće posledice ovakvog postupanja - naveo je Šućurović i dodaje da je na osnovu Odluke Ustavnog suda da se na izbore za članove smesne zajednice ne primenjuje Zakon o lokalnim izborima, baš iz razloga jer mesna zajednica nije politički organ, već interesna zajednica svih građana koji žive na određenom delu teritorije.

(BILSV, 11. 02. 2016)



Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Odbori LSV | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kolar: Za izbore se spremamo, raspoloženi smo za udruživanje opozicije, ali i samostalni izlazak

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da novosadski odbor stranke još nije doneo odluku o izlasku na lokalne izbore najavljene za 2. jun. On je u izjavi za „Politiku“ istakao da se novosadski ligaši za izbore spremaju i da su formirali u Novom Sadu izborni štab.
Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook