Tražimo obeštećenje penzionera

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Sreda, 30. 05. 2018. | Komentara: 0

Tražimo obeštećenje penzionera

ZRENJANIN - Klub penzionera Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin postavlja pitanje da li će penzionerima biti uvećane ili samo vraćene penzije, kao i da li će biti nadoknađena šteta koju su pretrpeli tokom „mera štednje“ koje su ih dovele do ruba egzistencije.

LSV

Član Izvršnog odbora LSV Zrenjanin Šandor Šomođi rekao je da su iznenađeni slavodobitnim izjavama predstavnika vlasti koji najavljuju ukidanje Zakona o privremenom uređivanju isplate penzija i to za šest meseci?! Najpre, to znači da će Zakon koji je najavljivan i usvojen kao privremeni, u tom trenutku imati četiri godine.

Drugo, nejasno je da li uvećanje penzija koje se istovremeno najavljuje, podrazumeva da će one biti vraćene na nivo iz 2014, ili da će povrh toga biti i uvećane? U svakom slučaju, vlast je dužna da saopšti jasnu formulu po kojoj će penzije biti uvećane.

I, što je još važnije - ukidanje Zakona i najavljeno povećanje penzija ne sme da isključi obeštećenje penzionera za novac koji im je zakinut proteklih godina.

Podsetimo i na to da su u protekle tri i po godine penzije jednokratno povećane tri puta i to 1,25, zatim 1,5 u 2017. godini i 5 odsto linerano od 1. januara 2018. godine, uprkos tome što je Zakonom o penzionom i invalidskom osiguranju predviđeno usklađivanje penzija dva puta godišnje, u skladu sa rastom potrošačkih cena i korigovano za rast BDP.

Dakle, taj novac, od obaveznih, a neisplaćenih povećanja penzija, država duguje svim penzionerima, uključujući i one kojima nisu umanjene penzije, odnosno kojima su penzije niže od 25.000 dinara.

Ukratko, novac koji se po ovim osnovama penzionerima duguje u prethodne tri i po godine, potrebno je samo umanjiti za iznos povećanja koje je već isplaćeno. Nakon toga, država treba da saopšti kojom dinamikom će taj novac biti isplaćivan, ali ne duže od 12 meseci.

Ponavljamo: prosto ukidanje Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija, bez obeštećenja penzionera bila bi velika nepravda.

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je položaj u kom se penzioneri nalaze ponižavajući, jer nemaju novca ni za lečenje niti za najosnovnije potrebe, a vlast im serviranjem laži o povećanju penzija vređa dostojanstvo.

Šomođi je uputio apel vlastima da hitno i jasno utvrdi i saopšti penzionerima iznos koji država treba da im nadoknadi za period u kojem su penzije umanjene, kao i dinamiku kojom će to biti isplaćeno. Vlast mora misliti na penzionere i stvoriti im bolje uslove za život, jer penzioneri zaslužuju kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, adekvatna primanja i dostojanstven penzionerski život.

(BILSV, 30.05.2018)



Odbori LSV | Subota, 14. 04. 2012. | Komentara: 0

Predstavljen program LSV

BELA CRKVA – Opštinski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Bela Crkva organizovao je u danas izuzetno uspešnu promotivno predizbornu akciju tokom koje su sugrađani imali prilike da porazgovaraju sa kandidatkinjom za pokrajinsku poslanicu na većinskoj listi Sandru Ristić.
Odbori LSV | Subota, 14. 04. 2012. | Komentara: 0

Briga za bezbedne kvartove

ZRENJANIN: Predsednik  Skupštine grada Zrenjnaina i kandidat Lige socijaldemokrata Vojvodine za poslanika u pokrajinskoj skupštini Aleksandar Marton apelovao je na nadležne da se obrati veća pažnja na nedostatak bezbednosti, kako u Mesnoj zajednici “Dositej Obradović”, tako i u ostalim delovima grada i naseljenih mesta.
Odbori LSV | Subota, 14. 04. 2012. | Komentara: 0

LSV za punu autonomiju Vojvodine

PANČEVO – Liga socijaldemokrata Vojvodine sinoć je na predizbornim tribinama u Glogonju, Dolovu i Opovu predstavila svoj program. Meštani Glogonja imali su prilike da čuju potpredsednicu Izvršnog odbora LSV Maju Sedlarević, pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Daniela Petrovića i državnog sekretara u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu Duška Radakovića.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook