Trudnička nadoknada ni za polovinu potrošačke korpe

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 15. 11. 2011. | Komentara: 0

Trudnička nadoknada ni za polovinu potrošačke korpe

ZRENJANIN - Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, jer pokrajinski ne postoji, prosečna zarada u Republici Srbiji je ispod 39.000 dinara, a u gradu Zrenjaninu ispod 35.000 dinara. Problem je utoliko veći, jer je za prosečnu potrošačku korpu za tročlanu porodicu potrebno izdvojiti preko 55.000 dinara.

Marko Stanimirović

Ukoliko je pritom i žena na trudničkom bolovanju, ona dobija 65 % od plate, a ako je nezaposlena tada joj ne sleduje nikakva nadoknada - izjavio je na danas Marko Stanimirović, regionalni koordinator Lige socijaldemokrata Vojvodine za Srednji Banat. On je dodao da se svake godine rodi sve manje beba, pa je tako u 2010. u Zrenjaninu rođeno 1054, a do 15. novembra ove godine rođeno je 900 beba. Prema njegovim rečima, ovu činjenicu možemo pripisati i velikoj stopi nezaposlenosti. Marko Stanimirović je podsetio da je Odbornička grupa LSV u Skupštini grada Zrenjanina prošlog utorka predala inicijativu svim Odborničkim grupama, i pozvala ih da podrže i priključe se inicijativi da trudnicama zrenjaninske opštine od 1. januara 2012. godine, iz gradskog budžeta bude isplaćivana razlika između iznosa zarade iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, do punog iznosa plate, kada nisu na bolovanju tj. da se poveća naknada za trudničko bolovanje sa 65 na 100 odsto, kao i da nezaposlenim porodiljama, iz gradskog budžeta bude isplaćivana mesečna nadoknada u visini minimalne zarade u Republici Srbiji, dok im dete ne napuni prvu godinu života.

- Ne vidimo ni jedan razlog zbog kojeg ova inicijativa ne bi bila podržana od strane svih odbornika, jer smatramo da ovo pitanje nije političko, već da je potrebno prevazići sve razlike zarad dobrobiti građanki i građana Zrenjanina i socijalne odgovornosti prema njima - zaključio je Marko Stanimirović.

(BILSV, 15.11.2011.)



Odbori LSV | Sreda, 01. 11. 2023. | Komentara: 0

LSV-Vojvođani: Pogodnosti za plaćanje komunalnih usluga za sve građane Srbije!

Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani smatra da odluka da samo građani Beograda imaju privilegiju plaćanja računa na rate i otpisa kamate, dok danas, 1. novembra 2023. godine, svedočimo poskupljenju cene plina za 10% i 8% skupljoj ceni struje, predstavlja duboku nepravdu i stvara ozbiljnu socijalnu i ekonomsku nejednakost. 
Odbori LSV | Utorak, 31. 10. 2023. | Komentara: 0

LSV-Vojvođani će pobediti i konceptom Na ravne časti ojačati Vojvodinu

Svakodnevno smo svedoci nemaštine i problema sa kojima se svi susrećemo i nimalo ne čude protesti radnika Pošte, blokada Kvantaške pijace i katastrofalno stanje naše poljoprivrede i životne sredine, dok se miljenicima vlasti i verskim zajednicama daje veliki deo gradskog budžeta.
Odbori LSV | Sreda, 25. 10. 2023. | Komentara: 0

LSV-Vojvođani: Vršačka regija infrastrukturno zapostavljena. Ispravićemo tu nepravdu!

Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani smatra da građanke i građani Vršca, kao integralni deo Vojvodine i Srbije, zaslužuju jednak tretman u svakom pogledu, uključujući i infrastrukturu. Vojvodina je kroz istoriju bila važan deo Srbije, sa svojim specifičnostima, tradicijama i kulturom, i njeni građani su uvek dali svoj doprinos razvoju države.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook