Umesto da podrži kulturu, Zrenjanin joj pomaže da se ugasi

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 20. 06. 2017. | Komentara: 0

Umesto da podrži kulturu, Zrenjanin joj pomaže da se ugasi

ZRENJANIN – Odbornica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Zrenjanina Bojana Begović upozorila je danas na otežano funkcionisanje ustanova kulture nakon što im je gradska vlast ukinula račune i praktično oduzela prava raspolaganja sopstvenim prihodima. 

LSV

Ona je u saopštenju podsetila da je Zrenjanin jedan od prvih gradova koji je ustanovama kulture, na osnovu nespretnih, a pogubnih preporuka Programa reforme javnih finansija 2016-2020. ukinuo sopstvene prihode. Ustanove više nemaju svoje račune, već njihovim finansijama upravlja grad. To praktično znači da svaka prodata karta, ulaznica, svaki zarađen dinar u vreme kada je teško zaraditi novac u kulturi, ne ide u prihode ustanove nego u budžet osnivača. 

- Ovo ne samo da nepovoljno utiče na sticanje, nego i znatno otežava raspolaganje sredstvima. Umesto da podrži kulturu, grad kao da želi da joj pomogne da se ugasi. Dovoljno je loše to što ima malo sredstava za kulturu, tako da se u nekim ustanovama pokriva samo funkcionisanje ustanove, a programske aktivnosti su svedene na minimum. Svesni smo činjenice da je budžet mali te da je jedan od načina da ustanove prikupe sredstva konkurisanje za projekte iz EU fondova. Međutim, na ovaj način im se i to otežava, jer Program obuhvata i eksterna sredstva u vidu donacija pa čak i sredstva dobijena iz evropskih fondova. Ovakav pristup je štetan, jer demotiviše sve nabrojane subjekte da ostvaruju sopstvene prihode – navela je Begović.

Ona je upitala i da li su gradski čelnici svesni da će se naredni koraci ogledati u tome da će se niži nivoi vlasti gasiti i ukidati, a republički nivo će preuzeti njihove poslove. 

- Ovo je početak, prvo su ustanove kulture na udaru, zatim ustanove socijalne zaštite, kasnije će se preći na javna preduzeća i gradsku samoupravu. Kako će Grad funkcionisati ako budemo čekali da neko iz Beograda upravlja svim našim finansijama? Na ovaj način vrši se centralizacija novca i koncentracija moći sa pogubnim posledicama. Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva gradske čelnike da razmisle o ovom problemu dok još nije otišlo predaleko, i zahteva od njih da se uozbilje u obavljanju svog posla i da se pri donošenju odluka vode interesima našeg grada i svih građana koji u njemu žive – zaključila je Bojana Begović. 

(BILSV, 20.06.2017)



Odbori LSV | Petak, 25. 01. 2013. | Komentara: 0

Ponovo kamenovane prostorije LSV u Pančevu

PANČEVO - Prostorije Gradskog odbora Lige socijaldemokarata Vojvodine u Pančevu noćas su ponovo kamenovane. Ovo je ujedno 15 napad na LSV u Pančevu.
Odbori LSV | Četvrtak, 24. 01. 2013. | Komentara: 0

Opštinska vlast u Bečeju nenadležna za decu u Drljanu?!

BEČEJ - Predsedavajuća Saveta za obrazovanje i kulturu Opštinskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Bečej Vera Guljaš istakla je juče da je Opštinska Uprava Bečej sebe proglasila nenadležnom za obrazovanje i dobrobit svojih najmlađih žitelja.
Odbori LSV | Sreda, 23. 01. 2013. | Komentara: 0

Novi Sad se voli na mnogo imena

NOVI SAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine nikada nije bila protiv ćirilice u Novom Sadu, ali jeste protiv silovanja Novog Sada ćirilicom. Bolje da je sadašnja vlast kupila jedan novi autobus nego što ćirilizuje ove stare.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook