Zadržati mlade na selu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Sreda, 20. 05. 2015. | Komentara: 0

Zadržati mlade na selu

VRŠAC – Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Vršac najavo je da će predati inicijativu Opštinskom veću, kojem predlaže da od Ministarstva poljoprivrede traži saglasnost za davanje državnog zemljišta bez nadoknade mladim poljoprivrednicima, mladim bračnim parovima koji se odluče za život na selu i invalidnim licima.

LSV

Kako je saopštio predsednik tog odbora Dušan Vladislav, ideja je da se mladi zadrže na selu i da sami ostvaruju dohodak po osnovu bavljenja poljoprivrednom proizvodnjom.
– Svedoci smo da veliki broj mladih beži u gradove, u potrazi za poslom, iako im je budućnost neizvesna. Sa druge strane, treba napomenuti da između 30-50 odsto državnog zemljišta ostane neizlicitirano, na primer u opštini Vršac od oko 12000 ha u 2014. godini izlicitirano je oko 7000 ha, što znači da je bezmalo polovina zemljišta ostala neobrađena – istakao je Vladislav. Ukazuje i da se osobe sa invaliditetom mogu ostvariti u društveno-ekonomskom životu, jer neki od njih mogu da privređuju i da za sebe i svoje porodice ostvare bolji standard.
– Pred svake izbore svi se zaklinju u poljoprivredu, a ovo je način da se konkretno pomogne poljoprivrednicima – rekao je Vladislav podsetivši da ideja nije u suprotnosti sa Zakonom o poljoprivredi i ruralnom razvoju.
– Obzirom da se u poljoprivredi upravlja uredbama i podzakonskim aktima, uz dobru volju mogao bi da se dopuni član 61. Zakona o poljoprivredi. Želja nam je da se tim osobama koje se odluče za ratarstvo ustupi do 20 ha, onima koji žele da se bave povrtarstvom i podizanjem višegodišnjih zasada vinograda i voćnjaka ustupi do 5 ha, a osobama koje žele da podignu plastenike i ribnjake do 2 ha – naveo je on. Vladislav nije preveliki optimista po pitanju odgovora iz Ministarstva poljoprivrede, koje se, kako navodi, ovih dana neodgovorno ponaša po pitanju protivgradih strelaca.
On je ocenio i da naši poljoprivrednici treba da imaju iste uslove i mogućnosti kao i Arapi, Nemci ili Izraelci, te da će vršački ligaši, ako inicijativa ne prođe, pokrenuti akciju prikupljanja potpisa radi izmene i dopune Zakona o poljoprivredi.

(BILSV, 20. 05. 2015)



Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Odbori LSV | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kolar: Za izbore se spremamo, raspoloženi smo za udruživanje opozicije, ali i samostalni izlazak

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da novosadski odbor stranke još nije doneo odluku o izlasku na lokalne izbore najavljene za 2. jun. On je u izjavi za „Politiku“ istakao da se novosadski ligaši za izbore spremaju i da su formirali u Novom Sadu izborni štab.
Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook