Zašto građani Zrenjanina još uvek nemaju zdravu pijaću vodu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 28. 01. 2020. | Komentara: 0

Zašto građani Zrenjanina još uvek nemaju zdravu pijaću vodu

Zrenjanin, 28. januar 2020 - Gradonačelnik Zrenjanina izjavio je prošle nedelje da će postrojenje za prečišćavanje vode ponovo početi sa radom i da će do kraja ove nedelje u potpunosti preuzeti vodosnabdevanje. Ovo je još jedno obećanje u nizu, a podsetićemo javnost kako je tekla priča izgradnje zrenjaninskog Skadra na Bojani i zašto građani Zrenjanina i dalje nemaju zdravu pijaću vodu.

LSV

U toku predizborne kampanje 2012. godine SNS je obećao da će građani Zrenjanina "vrlo brzo" po njihovoj pobedi dobiti zdravu pijaću vodu.

Nova vlast koju su činili SNS, SPS i preletači već prvih dana svog mandata 2012. godine najavila je hitno rešavanje problema.

Tek januara 2014. godine lokalna vlast nastavlja pregovore sa nemačkom firmom "Vasertehnik" sa kojom je potpisan ugovor o izgradnji fabrike vode februara 2012. godine. Tada je najavljeno da bi radovi na izgradnji fabrike vode mogli početi jula 2014. a da će biti završeni za 18 meseci.

Dana 28. marta 2014. godine Skupština grada Zrenjanina raskinula je ugovor sa kompanijom "Vasertehnik".

Februara 2015. godine potpisan je ugovor o izgradnji Postrojenja za prečišćavanje vode sa konzorcijumom koji čine "Gruppo Zilio" iz Beograda, "Gruppo Zilio" d. o. o. iz Novog Sada i "Sinerteh" d. o. o. iz Beograda. Ugovorom je definisano da će pijaća voda biti obezbeđena do 15. oktobra 2015. godine.

Zrenjaninski SNS najavio da će "u česmama za 8 meseci teći zdrava pijaća voda".

Radovi na izgradnji postrojenja su započeti tek u oktobru 2015. godine.

Probni rad počinje u junu 2017. godine.

Krajem 2017. godine "Gruppo Zilio'' najavljuje tužbu protiv Ministarstva zdravlja. 

Februara 2018. godine premijerka Brnabić izjavljuje da je postrojenje izgrađeno suprotno zakonu i da takvo ne može početi sa radom. Naime, Zakon o komunalnim delatnostima nije dozvoljavao da snabdevanje vodom za piće vrši privatna firma.

Maja 2018. godine predstavnici naprednjačke vlasti obećavaju da će zdrava pijaća voda biti do kraja godine.

Juna 2018. godine podneta je krivična prijava zbog nezakonitog ugovora.

Dana 14. avgusta 2018. povećana je cena za prikupljanje i odvođenje otpadnih voda za skoro 50%, iako je ta usluga već bila među najskupljima u Srbiji.

Decembra 2018. godine Skupština Srbije usvaja Izmene i dopune Zakona o komunalnim delatnostima da bi omogućili privatnoj firmi obavljanje komunalnih poslova.

Aprila 2019. godine prekida se probni rad postrojenja jer su se „zaprljali filteri“.

Maja 2019. godine novo obećanje da će sve biti završeno do polovine juna, kada se rok produžava do kraja juna, a zatim do krajem jula.

Dana 26. juna 2019. godine investitor izjavljuje da će razbiti postrojenje čekićem ukoliko isporuka vode ne krene do polovine oktobra 2019. godine.

Iako je rečeno da građani neće plaćati postrojenje, neodgovorna vlast prebacila je preko STO MILIONA DINARA privatnoj firmi, čija je vlasnička struktura u međuvremenu promenjena, pa je sad sve maglovito oko toga ko, ustvari, upravlja postrojenjem za prečišćavanje vode.

Rokovi su prekoračeni, zakoni su kršeni, građani su izdvajali novac, a vodu nisu dobili. Iako su se stekli svi uslovi, štetan ugovor još uvek nije raskinut. Vode i dalje nema. Tražimo odgovornost za kršenje zakona i trošenje novca građana! Zahtevamo istinu u vezi sa isporukom zdrave pijaće vode!

Gradski odbor
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Zrenjanin



Odbori LSV | Petak, 16. 02. 2024. | Komentara: 0

Preskup vatromet u Novom Sadu još jedan primer bahatosti i bezobrazluka gradske vlasti

Liga socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI poručuje novosadskoj gradskoj vlasti da je licemerna i da ne vodi računa o interesima građana Novog Sada.
Odbori LSV | Četvrtak, 15. 02. 2024. | Komentara: 0

Neprimereno obeležavanje dana državnosti u Novom Sadu

Pozdravljamo obeležavanje Dana državnosti Republike Srbije, ali smatramo nedopustivim i neprimerenim da se to radi artiljerijskom paljbom sa Petrovaradinske tvrđave, sa koje je Novi Sad na sličan način bombardovan, paljen i uništen 1849. godine.

Odbori LSV | Sreda, 14. 02. 2024. | Komentara: 0

Zrenjanin mora krasiti mural sa likom Snežane Perić Pantić

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas gradonačelniku Simi Salupuri inicijativu kojom se predlaže da naša proslavljena karatistkinja Snežana Perić Pantić, koja je preminula pre dve godine, dobije mural u gradu Zrenjaninu.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook