Zašto nema zastave Vojvodine na zrenjaninskoj skupštini?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 08. 11. 2016. | Komentara: 0

Zašto nema zastave Vojvodine na zrenjaninskoj skupštini?

ZRENJANIN - Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Zrenjanina Aleksandar Marton upitao je danas gradske čelnike zašto nema zastave Autonomne pokrajine Vojvodine na Skupštini grada, te zgradama javnih preduzeća i ustanova.

LSV

- Zastava AP Vojvodine, koju su u skladu sa svim zakonskim odredbama još pre 13 godina usvojili poslanici Skupštine Vojvodine, godinama je bila trn u oku mnogima na političkoj sceni, bez obzira što je Ustav Srbije, članom 183 regulisao da Autonomna pokrajina Vojvodina sama utvđuje simbole i način njihovog isticanja. Tako je i Privremeni organ, koji je oformila Vlada Vojislava Koštunice, decembra 2006. godine, uklonila zastavu AP Vojvodine sa Skupštine grada – ukazao je Marton i ocenio da je tadašnji Privremeni organ bio primer lošeg rada, nepoštovanja Ustava i zakona i predstavlja jedan od sramnijih momenata u istoriji Zrenjanina.

On je ukazao da je ta odluka izazvala velika negodovanja građana i građanki Zrenjanina, masovne proteste i šetnje, nakon čega je zastava vraćena na institucije lokalne samouprave 2007. godine.

- Ove jeseni je Autonomna pokrajina Vojvodine dobila i svoje tradicionalne simbole, a skupštinskom Odlukom o izgledu i načinu korišćenja simbola I tradicionalnih simbola AP Vojvodine regulisano je da se zastava i tradicionalna zastava Vojvodine ističu uporedo sa državnom zastavom sa njene desne strane i da se moraju isticati na zgradama pokrajinske administracije,ali i telima lokalnih samouprava na teritoriji APV. Zasto je na zgradi Skupstine Zrenjanina sada samo tradicionalna zastava Vojvodine? – upitao je poslanik LSV i dodao da je predviđeno da će se korišćenje zastave i grba Vojvodine usaglasiti  sa odlukom Skupštine APV i Uputstvom pokrajinske vlade u roku od šest meseci. 

- LSV poziva lokalne vlasti da pokažu da im poštovanje propisa nije strano i da ne koriste ovaj šestomesečni period za nametanje samo tradicionalne zastave Vojvodine – zaključio je Aleksandar Marton.

(BILSV, 08.11. 2016)



Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Odbori LSV | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kolar: Za izbore se spremamo, raspoloženi smo za udruživanje opozicije, ali i samostalni izlazak

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da novosadski odbor stranke još nije doneo odluku o izlasku na lokalne izbore najavljene za 2. jun. On je u izjavi za „Politiku“ istakao da se novosadski ligaši za izbore spremaju i da su formirali u Novom Sadu izborni štab.
Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook