Zaustavimo umiranje Kikinde

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Sreda, 22. 11. 2017. | Komentara: 0

Zaustavimo umiranje Kikinde

Kikinda, 22. novembar 2017 - Grad i državu čine ljudi, a ne teritorija. Kikinda je suočena sa velikim problemom koji u poslednje dve godine kulminira, a niko se po tom pitanju ne oglašava. Za poslednjih pet godina broj stanovnika Kikinde i njenih sela je smanjen za 3.455. Taj broj je rezultat negativnog prirodnog priraštaja i zvanično odjavljenih stanovnika koji su se odselili, a oni koji su otišli a još uvek nisu odjavljeni se i ne broje.

LSV

Upravo naglo odseljavanje predstavlja ključni problem za budućnost grada, a vlasti kao da za to ne mare. Tražimo odgovor na pitanje koje su to konkretne mere koje će vlasti preduzeti da se trend odseljavanja smanji. Šta će se preduzeti da se mlado stanovništvo zadrži u svojim rodnim mestima.

Jedino Mokrin ima više stanovnika od cifre 3.455, tako da je za pet godina praktično više od jednog kikindskog sela nestalo. Ovim tempom će Kikinda u drugoj polovini 21. veka postati „grad duhova“, prazna i napuštena.

Mladi odlaze u potrazi za boljim životom, ostaju uplakane majke koje će svoje najmilije viđati samo kada su u zapadnim zemljama veći praznici. Već sada su starački domovi prepuni, a vrtići i škole poluprazni. Doći ćemo u situaciju da vrtiće i škole preuređujemo u staračke domove.

Da li je to budućnost Kikinde kakvu želimo? Da li želimo Kikindu sa rascepanim porodicama rasutim po celom svetu? Mi ne želimo takvu Kikindu. Mi želimo Kikindu u kojoj će se u svakoj ulici čuti graja dece, Kikindu u kojoj će se ostvarivati uloga baka i deka kakva priliči, da čuvaju unuke dok su ii roditelji na poslu. Na radnom mestu adekvatno plaćenom.

Potrebno je stvoriti atmosferu u gradu koja će zadržati mlade umesto trenutne atmosfere straha, kada niko ne sme da kaže svoje mišljenje jer se plaši za egzistenciju. Kako se čuvaju sela od izumiranja? Čuvaju se ulaganjima u njih, a ne davanjem zemje strancima. Stranac je tu zbog svog ekonomskog interesa, a budućnost sela njega neinteresuje. Nema on emocija prema selu i seljaku. Ne čuva se grad od izumiranja otvaranjem pogona u kom će radnici raditi za minimalne plate, nego jačanjem privrede u gradu i podizanjem plata.

Tražimo odgovore na ovo, ali i konkretne poteze vlasti da se izumiranje Kikinde zaustavi. Ukoliko niste sposobni za to, pustite da rade one koji jesu!

Miroslav Grujić
potpredsednik
GrO LSV Kikinda




Odbori LSV | Petak, 23. 11. 2012. | Komentara: 0

Uskoro tačni podaci o korupciji i podmićivanju

ZRENJANIN - Gradska organizacija Lige socijaldemokrata Vojvodine u Zrenjaninu upozorila je novu vlast u tom gradu da nisu igračka „u rukama političkih početnika, koji će da se raspadaju pred najmanji naznak krize u svojim redovima“.
Odbori LSV | Četvrtak, 22. 11. 2012. | Komentara: 0

Kasica prasica za gradonačelnika Bošnjaka

ZRENJANIN – Predstavnici Gradske organizacije Lige socijaldemokrata Vojvodine u Zrenjaninu simbolično su uručili danas Ivanu Bošnjaku, gradonačelniku Zrenjanina, kasicu prasicu i upozorili ga na bahato trošenje novca građana i građanki.
Odbori LSV | Sreda, 21. 11. 2012. | Komentara: 0

Vučić da zaustavi prepakivanje lokalnih vlasti

KIKINDA – Predsednica Skupštine opštine Kikinda Đurđina Jerinkić juče je u izjavi novinarima najoštrije osudila pretnje kojima je izložena odbornica SDPS Azra Valentić.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook