Zaustaviti odlazak mladih iz Zrenjanina

 
 
Izbori u LSV
Odbori LSV | Utorak, 19. 02. 2019. | Komentara: 0

Zaustaviti odlazak mladih iz Zrenjanina

Zrenjanin, 19. februar 2019 - Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja najavilo je formiranje Koordinacionog tima za praćenje tokova iz oblasti ekonomskih migracija kako bi se zaustavio masovni odlazak, pre svega mladih, iz zemlje.

LSV

Liga socijaldemokrata Vojvodine pita predstavnike neozbiljne, nestručne i bahate zrenjaninske vlasti zašto se oni nisu, kada smo to predlagali, odlučili da afirmativnim merama pokušaju da spreče odlazak mladih iz našeg grada.

Podsećamo da odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Zrenjanina tri godine predlažu formiranje radne grupe za poboljšanje položaja mladih u Zrenjaninu.

Predlagali smo, više od deset puta, da se okupe svi relevantni politički, privredni i društveni akteri u radnu grupu koja će raditi na pronalaženju rešenja i načina da se mladima poboljšaju uslovi života.

Međutim, zrenjaninski naprednjački čelnici nisu imali sluha za ovu izuzetno važnu temu za život svih građana, ali i za razvoj i opstanak grada. Zrenjanin je mogao biti primer dobre prakse na koji bi se ugledali drugi gradovi, ali gradski naprednjački čelnici nisu mogli da se uzdignu iznad pojedinačnih interesa, političkih podela ili jednostavno nisu bili sposobni da iznesu jedan takav projekat koji bi bio usmeren na opštu dobrobit svih Zrenjaninaca.

Mladi odlaze iz Zrenjanina, jer nemaju mogućnost da se zaposle ili da ostvare pristojnu zaradu. Bez ekonomske stabilnosti oni ne mogu da se osamostale, da osnuju porodicu, da imaju socijalno osiguranje, da reše stambeno pitanje. Takođe, Zrenjanin nema univerzitet, pa mladi odlaze iz grada da bi se školovali i najčešće se nakon studija ne vraćaju. Naša sela se gase, jer se poljoprivredno zemljište daje u zakup samo podobnima u vlasti, pa u njima ostaju samo najstariji stanovnici, a koliko je život u selu težak govori i podatak da kuće u selima oko Zrenjanina koštaju svega par hiljada evra.

Ne želimo da budemo dovedeni u situaciju da mladi moraju da odu iz svog grada da bi mogli da žive normalno, da moraju da žive život stranaca kojima nedostaje rodni grad i država, da roditelji svoju decu i unuke viđaju samo preko skajpa i komuniciraju sa njima putem društvenih mreža. Želimo mladost i osmehe u Zrenjaninu.

Zato odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine još jednom traže od predstavnika gradske vlasti da oforme radnu grupu koja bi radila na poboljšanju položaja mladih u našem gradu, jer to je zajednički cilj svih nas koji živimo u Zrenjaninu.

mr Dejan Čapo
predsednik Odborničke grupe
Lige socijaldemokrata Vojvodine
u Skupštini grada Zrenjanina
Odbori LSV | Četvrtak, 13. 06. 2019. | Komentara: 0

Nadležni da se oglase, a trovači kazne

Nakon trovanja pčela, riba i pronalaska nelegalnog otpada u Kikindi, odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Kikinde podnela je u ponedeljak inicijativu za sazivanje vanredne sednice Skupštine grada. Šef odborničke grupe LSV Miroslav Grujić je za lokalnu TV Rubin rekao da bi ta sednica imala dve tačke dnevnog reda.
Odbori LSV | Utorak, 11. 06. 2019. | Komentara: 0

Zrenjaninska vlast ne sluša Maju Gojković i Anu Brnabić - obavestićemo Evropsku komisiju

Liga socijaldemokrata Vojvodine izražava nezadovoljstvo zbog nastavka prakse sazivanje sednica Skupštine grada Zrenjanina po hitnom postupku.
Odbori LSV | Petak, 07. 06. 2019. | Komentara: 0

Sednica Skupštine opštine Žitište sazvana protivzakonito

Sednica Skupštine Opštine sazvana za petak 7. jun 2019. godine sazvana je protivno članu 34 Zakona o Lokalnoj Samoupravi sazvana za manje od 24. časa sa jednom jedinom tačkom  - Treći rebalans budžeta ove male opštine srednjebanatskog okruga.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook