Zaustaviti odlazak mladih iz Zrenjanina

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 19. 02. 2019. | Komentara: 0

Zaustaviti odlazak mladih iz Zrenjanina

Zrenjanin, 19. februar 2019 - Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja najavilo je formiranje Koordinacionog tima za praćenje tokova iz oblasti ekonomskih migracija kako bi se zaustavio masovni odlazak, pre svega mladih, iz zemlje.

LSV

Liga socijaldemokrata Vojvodine pita predstavnike neozbiljne, nestručne i bahate zrenjaninske vlasti zašto se oni nisu, kada smo to predlagali, odlučili da afirmativnim merama pokušaju da spreče odlazak mladih iz našeg grada.

Podsećamo da odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Zrenjanina tri godine predlažu formiranje radne grupe za poboljšanje položaja mladih u Zrenjaninu.

Predlagali smo, više od deset puta, da se okupe svi relevantni politički, privredni i društveni akteri u radnu grupu koja će raditi na pronalaženju rešenja i načina da se mladima poboljšaju uslovi života.

Međutim, zrenjaninski naprednjački čelnici nisu imali sluha za ovu izuzetno važnu temu za život svih građana, ali i za razvoj i opstanak grada. Zrenjanin je mogao biti primer dobre prakse na koji bi se ugledali drugi gradovi, ali gradski naprednjački čelnici nisu mogli da se uzdignu iznad pojedinačnih interesa, političkih podela ili jednostavno nisu bili sposobni da iznesu jedan takav projekat koji bi bio usmeren na opštu dobrobit svih Zrenjaninaca.

Mladi odlaze iz Zrenjanina, jer nemaju mogućnost da se zaposle ili da ostvare pristojnu zaradu. Bez ekonomske stabilnosti oni ne mogu da se osamostale, da osnuju porodicu, da imaju socijalno osiguranje, da reše stambeno pitanje. Takođe, Zrenjanin nema univerzitet, pa mladi odlaze iz grada da bi se školovali i najčešće se nakon studija ne vraćaju. Naša sela se gase, jer se poljoprivredno zemljište daje u zakup samo podobnima u vlasti, pa u njima ostaju samo najstariji stanovnici, a koliko je život u selu težak govori i podatak da kuće u selima oko Zrenjanina koštaju svega par hiljada evra.

Ne želimo da budemo dovedeni u situaciju da mladi moraju da odu iz svog grada da bi mogli da žive normalno, da moraju da žive život stranaca kojima nedostaje rodni grad i država, da roditelji svoju decu i unuke viđaju samo preko skajpa i komuniciraju sa njima putem društvenih mreža. Želimo mladost i osmehe u Zrenjaninu.

Zato odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine još jednom traže od predstavnika gradske vlasti da oforme radnu grupu koja bi radila na poboljšanju položaja mladih u našem gradu, jer to je zajednički cilj svih nas koji živimo u Zrenjaninu.

mr Dejan Čapo
predsednik Odborničke grupe
Lige socijaldemokrata Vojvodine
u Skupštini grada Zrenjanina




Odbori LSV | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Gradska uprava Zrenjanina, na čelu sa načelnikom Nenadom Domjeskovim, opet krši zakon

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Zrenjanin podneo je danas Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti žalbu protiv Gradske uprave grada Zrenjanina, jer pomenuti organ, čiji je načelnik Nenad Domjeskov, nije odgovorio na pitanje upućeno još 22. januara 2024. godine.
Odbori LSV | Ponedeljak, 04. 03. 2024. | Komentara: 0

Žolt Sakalaš da sankcioniše neustavno i protivzakonito delovanje Sime Salapure i Nenada Domjeskova

Zbog konstantnog neisticanja zastave AP Vojvodine na zgradi Skupštine grada Zrenjanina i kršenja propisa, odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina ponovo su poslali dopis pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Žoltu Sakalašu.
Odbori LSV | Petak, 01. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani: Uvrstite manifestacije Dani zrenjaninske pijaće vode i Dani plastične ambalaže

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u zrenjaninskoj skupštini juče su na sednici Skupštine grada pokrenuli dvadesetak tema koje su od značaja za život Zrenjaninki i Zrenjaninaca.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook