Zrenjanin mora biti na prvom mestu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Petak, 19. 08. 2016. | Komentara: 0

Zrenjanin mora biti na prvom mestu

ZRENJANIN – Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Zrenjanina Aleksandar Marton izjavio je da Srbija mora sačiniti sistem vlasti tako da sve sredine budu jednake i da politička moć pojedinca ne sme da bude presudna. Odgovarajući na pitanje „Koliko ministar u Vladi iz Zrenjanina može da pomogne gradu“, one je u rubrici „Sučeljavanje“ lista Zrenjanin rekao da sistem mora biti decentralizovan. Sve što ne treba da radi Republika, neka radi Pokrajina, a sve što ne treba da radi Pokrajina, neka radi lokal, dodao je.

LSV

- Politički sistem Srbije priznaje državni, odnosno centralni nivo vlasti, pokrajinski i na kraju, ali nimalo manje važno, lokalni nivo vlasti. Nažalost, naš sistem je u velikoj meri centralizovan i većina bitnih odluka donosi se na državnom nivou, tako da sada imamo jaku centralnu vlast, veoma ograničenu vlast Pokrajine Vojvodine i slabe lokalne samouprave. Manjak ingerencija na najnižem nivou vlasti prouzrokuje i hroničan manjak finansijskih sredstava i komunalni sistem slabo funkcioniše. Opštine i gradovi su veoma slabi i neretko se čak u pitanje dovodi i sam pojam samouprave na lokalu, jer kada nema finansija i ingerencija, o kakvoj vlasti se može govoriti – upitao je Marton i dodao da ovakvo stanje dovodi do velike zavisnosti od najvišeg nivoa vlasti, što nije dobro.

- Grad Zrenjanin, nažalost, godinama nije imao sjajnu poziciju u republičkoj Vladi. Veoma retki su bili pojedinci koji su vodili ministarstva, a i kada su ih vodili, bilo je to veoma kratko. Činjenica da je resor privrede u novoj Vladi poveren našem sugrađaninu je, u principu, dobra vest. Dobro je imati lobistu u centru odlučivanja. To, naravno ne može da škodi. Bilo bi dobro da naš grad, koji čini 2% ukupnog stanovništva Srbija, ima snažan lobi u Beogradu. Prethodne godine su nam pokazale da su uvek postojali gradovi miljenici. Nekada je to bio Požarevac, nekada Kragujevac, nekada Jagodina. Zrenjanin se retko nalazio u milosti. Ta milost ili nemilost i jeste najveći problem – istakao je odbornik LSV i napomenuo da sistem mora biti decentralizovan. 

- U ovakvim okolnostima političke elite Zrenjanina, kako vladajuće, tako i opozicione, moraju da rade na postizanju konsenzusa oko svih bitnih pitanja. Taj konsenzus zahteva i snažno lobiranje na svim stranama. U Beogradu, Novom Sadu, ali i Briselu i ostalim metropolama. Zrenjanin svima mora biti na prvom mestu! – zaključio je Aleksandar Marton.
(BILSV, 19.08.2016)



Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.
Odbori LSV | Utorak, 09. 04. 2024. | Komentara: 0

Zrenjaninska vlast ne ume ni semafore da održava

Liga socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI zahteva da predstavnici vlasti u Zrenjaninu bez odlaganja poprave semafore, jer oni već skoro mesec dana na više lokacija u gradu ne rade kako treba.
Odbori LSV | Sreda, 03. 04. 2024. | Komentara: 0

Potrebne su izmene finansiranja u cilju razvoja zrenjaninskih sela

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina smatra da je neophodno hitno preduzeti korake da se unapredi položaj seoskih mesnih zajednica na teritoriji grada Zrenjanina.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook