Zrenjanin nema budućnost bez mladih

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Sreda, 29. 05. 2019. | Komentara: 0

Zrenjanin nema budućnost bez mladih

ZRENJANIN – Odbornica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Zrenjanina Bojana Begović ponovo je danas zatražila od predstavnika gradske vlasti da oforme radnu grupu koja bi radila na poboljšanju položaja mladih u našem gradu kako bi se sprečio njihov masovni odlazak iz našeg grada.

LSV

- Kao što vidimo ovih dana iz različitih istraživanja dostupnih javnosti Srbija godišnje gubi oko dve milijarde evra za sve mlade koji odu iz zemlje. Cifra od dve milijarde evra je bazirana na oko 1,2 milijarde evra za gubitke u obrazovanju i na oko 897,3 miliona evra za gubitak potencijalnog BDP-a. Takođe, čak 78% mladih između 18 i 29 razmišlja da napusti Srbiju. Nažalost, država nema čak ni tačnu evidenciju koliko mladih ljudi ode iz Srbije – navela je Begović u saopštenju.

Prema njenim rečima, veliki je problem odliv, pre svega kvalifikovane i školovane omladine. 

- Mladi odlaze jer nemaju mogućnost da se zaposle ili da ostvare pristojnu zaradu. Bez ekonomske stabilnosti oni ne mogu da se osamostale, da osnuju porodicu, da imaju socijalno osiguranje, da reše stambeno pitanje. Najugroženija kategorija u Srbiji su mladi od 18 do 26 godina, sa stopom nezaposlenosti od oko 40 odsto, što je među najvišim u Evropi. Odlazak mlade radne snage smanjuje mogućnost grada da se razvija – istakla je ona.

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je potrebno osmisliti konkretne mere podrške mladima, dati im razlog da ostanu ovde. Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Zrenjanina već tri godine predlaže formiranje radne grupe za poboljšanje položaja mladih u Zrenjaninu, podsetila je Begović. Kako je navela, više od deset puta su predlagali da se okupe svi relevantni politički, privredni i društveni akteri u radnu grupu koja će raditi na pronalaženju rešenja i načina da se mladima poboljšaju uslovi života. Zrenjanin je mogao biti primer dobre prakse na koji bi se ugledali drugi gradovi.

- Ne želimo da budemo dovedeni u situaciju da mladi moraju da odu iz svog grada da bi mogli da žive normalno, da moraju da žive život stranaca kojima nedostaje rodni grad i država, da roditelji svoju decu i unuke viđaju samo preko skajpa i komuniciraju sa njima putem društvenih mreža. Poražavajući trend odlaska mladih mora sprečiti time što će mladima biti omogućeni bolji uslovi za život. Potrebna su trajna rešenja i podrška. U ovom slučaju smo svi na istom zadatku – da se izgradi sistem u kome će svi mladi imati šansu da žive u svojoj zemlji sa svojim prijateljima, a da pritom pristojno zarađuju, kvalitetno se školuju i imaju dobru zdravstvenu i socijalnu zaštitu, da žive u stabilnom i sigurnom okruženju – zaključila je Bojana Begović u saopštenju.

(SzILSV, 29.05.2019)



Odbori LSV | Nedelja, 17. 09. 2023. | Komentara: 0

Marton: Zrenjaninom se vlada nasiljem. Ova vlast mora da ode!

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina Aleksandar Marton izjavio je da su se građani preksinoć u tom gradu okupili po 18. put jer su protiv nasilja, protiv nasilne vlasti koja već duže od deceniju čini sve da građanke i građani Zrenjanina ne žive normalno. 
Odbori LSV | Subota, 16. 09. 2023. | Komentara: 0

Begović: Opozicija će pobediti na lokalnim izborima u Zrenjaninu!

Odbornica Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina Bojana Begović zatražila je da se hitno objave imena napadača na Predraga Voštinića, građanskog aktivistu iz Kraljeva, koji je napadnut pre nekoliko dana. Ona je na 18. po redu protestnom skupu „Zrenjanin protiv nasilja“, koji je nazvala slobodnom zonom, navela da su svi koji su došli odabrali da budu slobodni. 
Odbori LSV | Sreda, 06. 09. 2023. | Komentara: 0

Ljudima u selima obezbediti adekvatnu zdravstvenu zaštitu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani zahteva da se problem dostupnosti primarne zdravstvene zaštite ljudima koji žive u seoskim sredinama u Zrenjaninu reši.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook