Zrenjaninska vlast nesposobna da zaštiti prava manjina

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 28. 08. 2018. | Komentara: 0

Zrenjaninska vlast nesposobna da zaštiti prava manjina

ZRENJANIN – Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin najoštrije je osudio ponovno precrtavanje naziva mesta na jezicima nacionalnih zajednica na tablama na ulazu u nekoliko zrenjaninskih sela.

LSV

- Ministar državne uprave i lokalne samouprave raspisao je izbore za Nacionalne savete nacionalnih manjina za 4. novembar ove godine. U toku je čak i medijska kampanja kojom se građani pozivaju da se upišu u posebne biračke spiskove, promotivni spot se emituje na televizijskim kanalima, podseća se na njihova prava i promovišu vrednosti višenacionalnih sredina. U promotivnom spotu se spominje i ispisivanje toponima na jezicima nacionalnih manjina. Za to vreme u Zrenjaninu se precrtavaju nazivi mesta na jezicima nacionalnih manjina na tablama na ulazu u nekoliko zrenjaninskih sela – naveo je u saopštenju predsednik Odborničke grupe LSV u Skupštini grada Zrenjanina mr Dejan Čapo.

On ističe da su u gradu Zrenjaninu, prema Statutu grada, u službenoj upotrebi srpski, mađarski, rumunski i slovački jezik. Međutim, na ulasku u nekoliko naseljenih mesta nazivi mesta na jezicima manjina su bili precrtani.

- Tako je to stajalo mesecima, dok Liga socijaldemokrata Vojvodine nije upozorila na ovaj vandalski čin, nakon čega su predstavnici gradske vlasti table vratili u prvobitno stanje. Međutim, nije utvrđena ničija odgovornost, niko nije sankcionisan i akt mržnje je ponovljen – naglasio je Čapo.

Liga socijaldemokrata Vojvodine upozorava da se na ovaj način krše prava nacionalnih manjina na službenu upotrebu jezika i pisma.

- Zrenjaninska vlast je nesposobna da zaštiti prava manjina u gradu. Očigledno nisu dorasli da vode Zrenjanin. Podsećamo neodgovorne i bahate predstavnike zrenjaninske vlasti da su svi građani jednaki, da su prava manjina zagarantovana Ustavom i zakonima ove države.

Zahtevamo da se prava nacionalnih manjina poštuju, a oni tretiraju kao svi ostali naši sugrađani.  Zahtevamo da predstavnici gradske vlasti odmah očiste ili zamene table i vrate ih u prvobitno stanje, a da se počinioci pronađu i sankcionišu – zaključio je Čapo.

(BILSV, 28.08.2018)



Odbori LSV | Petak, 09. 11. 2012. | Komentara: 0

Fašizma je u Srbiji sve više

ZRENJANIN - Povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma, Gradska organizacija Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin upozorava da je fašizam danas u Srbiji prisutan i da ga ima sve više, zahvaljujući pre svega nezainteresovanosti nadležnih državnih organa.  
Odbori LSV | Četvrtak, 08. 11. 2012. | Komentara: 0

Srbiji potreban novi Ustav

ZRENJANIN - Gradska organizacija Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin, na šestogodišnjicu od donošenja Ustava, ukazuje na to da je Srbiji neophodan novi Ustav i to u što kraćem vremenskom roku.
Odbori LSV | Četvrtak, 08. 11. 2012. | Komentara: 0

Akcija Stop fašizmu u Zrenjaninu

ZRENJANIN - Gradska organizacija Lige socijaldemokrata Vojvodine u Zrenjaninu sutra, 09. novembra 2012. godine, kada se obeležava Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, organizuje akciju „Stop fašizmu“.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook