Žrtve Velike racije u Bečeju danas su deo istorije ovog grada

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Nedelja, 28. 01. 2018. | Komentara: 0

Žrtve Velike racije u Bečeju danas su deo istorije ovog grada

BEČEJ - Predsednik Opštinskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Bečej Ferenc Toth izjavio je da se ne sme dopustiti da se zaborave strahoviti zločini koji su počinjeni.

LSV

- Tih dana bila je velika hladnoća. Temperatura se spuštala i do minus 25 stepeni. Fašisti su nedužne građanke i građane Bečeja skidali do gole kože i tako gole utovarali u kamione i prebacivali do prevodenice, gde su ih ubijali i u zamrznutu Tisu bacali. Prema podacima iz knjige „Racija u južnoj Bačkoj 1942“, te „delatnosti organa unutrašnje bezbednosti“ koje su trajale 26 dana, nevinim životima platilo je 3.809 civila - 1.965 odraslih muškaraca, 927 žena, 477 dece i 440 starica i staraca. Njih 2.578 bili su krivi zato što su Srbi, 1.068 jer su Jevreji, 64 što su Romi, 31 što, kao Mađari, nisu verovali u Hortijeve "hiljadugodišnje granice" ili nisu mrzeli svoje prve komšije – rekao je Toth

Velika racija u Bečeju okončana je 29. januara, a u njoj je ubijeno 215 nevinih duša, među kojima i trinaestoro dece. 

- Mržnja je izrodila pokolj. Slobodno možemo reći genocid. Sve te žrtve, danas su deo naše istorije, našeg grada u kojem u miru i slozi žive ljudi različitih veroispovesti i nacionalnosti - istakao je Toth i dodao da su, umesto mržnje, tolerancija i poštovanje jedini načini kojima možemo izbeći ponavljanje takvih stradanja.

 (BILSV, 28.01.2018)



Odbori LSV | Ponedeljak, 18. 03. 2013. | Komentara: 0

Hitno rešiti problem bezbednosti u Bečeju

BEČEJ - Bečejski Ligaši su poslednjih meseci upozoravali, da se u opštini Bečej pored sve učestalijih krađa, koja su čak prerasle u razbojništva, sve učestalije vesti o huliganima, koji izazivaju tuče u raznim delovima opštine, tako izazivajući strah kod građanki i građana.
Odbori LSV | Ponedeljak, 18. 03. 2013. | Komentara: 0

Izborna skupstina OO LSV Zabalj

NOVI SAD – Predsednik Opštinskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Žabalj Jovan Panić rekao je da je LSV ostvarila najbolji razultat, od osnivanja do danas.On je na Izbornoj skupštini žabaljskog odbora, rekao i da je taj odbor dobro radio u prethodnom periodu.
Odbori LSV | Subota, 16. 03. 2013. | Komentara: 0

Aleksandar Kravić na čelu novosadskih ligaša

NOVI SAD - Aleksandar Kravić izabran je većinom glasova za predsednika Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad. Na Izbornoj skupštini GrO, koja je danas održana po 14. put, glasalo je 198 delegata, a Kravićevu kandidaturu podržalo je 174.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook