Žrtve Velike racije u Bečeju danas su deo istorije ovog grada

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Nedelja, 28. 01. 2018. | Komentara: 0

Žrtve Velike racije u Bečeju danas su deo istorije ovog grada

BEČEJ - Predsednik Opštinskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Bečej Ferenc Toth izjavio je da se ne sme dopustiti da se zaborave strahoviti zločini koji su počinjeni.

LSV

- Tih dana bila je velika hladnoća. Temperatura se spuštala i do minus 25 stepeni. Fašisti su nedužne građanke i građane Bečeja skidali do gole kože i tako gole utovarali u kamione i prebacivali do prevodenice, gde su ih ubijali i u zamrznutu Tisu bacali. Prema podacima iz knjige „Racija u južnoj Bačkoj 1942“, te „delatnosti organa unutrašnje bezbednosti“ koje su trajale 26 dana, nevinim životima platilo je 3.809 civila - 1.965 odraslih muškaraca, 927 žena, 477 dece i 440 starica i staraca. Njih 2.578 bili su krivi zato što su Srbi, 1.068 jer su Jevreji, 64 što su Romi, 31 što, kao Mađari, nisu verovali u Hortijeve "hiljadugodišnje granice" ili nisu mrzeli svoje prve komšije – rekao je Toth

Velika racija u Bečeju okončana je 29. januara, a u njoj je ubijeno 215 nevinih duša, među kojima i trinaestoro dece. 

- Mržnja je izrodila pokolj. Slobodno možemo reći genocid. Sve te žrtve, danas su deo naše istorije, našeg grada u kojem u miru i slozi žive ljudi različitih veroispovesti i nacionalnosti - istakao je Toth i dodao da su, umesto mržnje, tolerancija i poštovanje jedini načini kojima možemo izbeći ponavljanje takvih stradanja.

 (BILSV, 28.01.2018)



Odbori LSV | Četvrtak, 14. 02. 2013. | Komentara: 0

Ni Beograd, ni Novi Sad, već Zrenjanin

ZRENJANIN – Kandidat Lige socijaldemokrata Vojvodine za poslanika u Skupštini AP Vojvodine, mr Vojislav Matić, zahvalio se danas svim zrenjaninskim ligašima i ligašicama na podršci i nesebičnoj pomoći, ističući svoje zadovoljstvo jer može da se pohvali da je deo tima koji je u ovoj predizbornoj kampanji radio isključivo uz pomoć resora iz Zrenjanina.
Odbori LSV | Utorak, 12. 02. 2013. | Komentara: 0

Sudbina Zrenjanina ne sme zadesiti Vojvodinu

NOVI SAD - Kandidat Lige socijaldemokrata Vojvodine za poslanika u Skupštini AP Vojvodine mr Vojislav Matić rekao je danas novinarima da su rezultati koje je LSV ostvarila kroz resore za koje je bila nadležna do majskih izbora najbolji pokazatelj odnosa prema Zrenjaninu.
Odbori LSV | Utorak, 05. 02. 2013. | Komentara: 0

Gradonačelnik Pančeva nema legitimitet

NOVI SAD – Šef odborničke grupe pančevačke Skupštine Miloš Veselinov istakao je juče za Radio-televiziju Vojvodine da gradonačelnik Pančeva Svetozar Gavrilović nema podršku Skupštine grada Pančeva i da njegova funkcija nema legitimitet. On je istakao da LSV kao jedino rešenje vidi raspisivanje vanrednih lokalnih izbora.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook