Žrtve Velike racije u Bečeju danas su deo istorije ovog grada

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Nedelja, 28. 01. 2018. | Komentara: 0

Žrtve Velike racije u Bečeju danas su deo istorije ovog grada

BEČEJ - Predsednik Opštinskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Bečej Ferenc Toth izjavio je da se ne sme dopustiti da se zaborave strahoviti zločini koji su počinjeni.

LSV

- Tih dana bila je velika hladnoća. Temperatura se spuštala i do minus 25 stepeni. Fašisti su nedužne građanke i građane Bečeja skidali do gole kože i tako gole utovarali u kamione i prebacivali do prevodenice, gde su ih ubijali i u zamrznutu Tisu bacali. Prema podacima iz knjige „Racija u južnoj Bačkoj 1942“, te „delatnosti organa unutrašnje bezbednosti“ koje su trajale 26 dana, nevinim životima platilo je 3.809 civila - 1.965 odraslih muškaraca, 927 žena, 477 dece i 440 starica i staraca. Njih 2.578 bili su krivi zato što su Srbi, 1.068 jer su Jevreji, 64 što su Romi, 31 što, kao Mađari, nisu verovali u Hortijeve "hiljadugodišnje granice" ili nisu mrzeli svoje prve komšije – rekao je Toth

Velika racija u Bečeju okončana je 29. januara, a u njoj je ubijeno 215 nevinih duša, među kojima i trinaestoro dece. 

- Mržnja je izrodila pokolj. Slobodno možemo reći genocid. Sve te žrtve, danas su deo naše istorije, našeg grada u kojem u miru i slozi žive ljudi različitih veroispovesti i nacionalnosti - istakao je Toth i dodao da su, umesto mržnje, tolerancija i poštovanje jedini načini kojima možemo izbeći ponavljanje takvih stradanja.

 (BILSV, 28.01.2018)



Odbori LSV | Utorak, 22. 01. 2013. | Komentara: 0

Selektivno poštovanje vojvođanskih simbola u Zrenjaninu

ZRENJANIN – Gradska organizacija Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin pozdravila je današnje vraćanje zastave AP Vojvodine na zrenjaninsku Gradsku kuću, ističući da joj je drago da je predsednik Skupštine grada uvideo značaj poštovanja vojvođanskih simbola i održao svoju reč, datu prošle nedelje.
Odbori LSV | Utorak, 22. 01. 2013. | Komentara: 0

Matić: Zrenjanin treba decentralizovati

ZRENJANIN - Kandidat Lige socijaldemokrata Vojvodine za poslanika u Skupštini AP Vojvodine mr Vojislav Matić ukazao je na današnjoj konferenciji za novinare na dodatno centralizovanje grada Zrenjanina, koje je sprovedeno od 6.jula.
Odbori LSV | Petak, 18. 01. 2013. | Komentara: 0

Vratićemo Novom Sadu sve što mu oduzimaju

NOVI SAD, 18. januar - Gradski odbor LSV Novi Sad energično zahteva da se vrati ravnopravna upotreba latiničkog kao i ćiriličnog pisma, kao što je to bila praksa prethodnih godina.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook