Žrtve Velike racije u Bečeju danas su deo istorije ovog grada

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Nedelja, 28. 01. 2018. | Komentara: 0

Žrtve Velike racije u Bečeju danas su deo istorije ovog grada

BEČEJ - Predsednik Opštinskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Bečej Ferenc Toth izjavio je da se ne sme dopustiti da se zaborave strahoviti zločini koji su počinjeni.

LSV

- Tih dana bila je velika hladnoća. Temperatura se spuštala i do minus 25 stepeni. Fašisti su nedužne građanke i građane Bečeja skidali do gole kože i tako gole utovarali u kamione i prebacivali do prevodenice, gde su ih ubijali i u zamrznutu Tisu bacali. Prema podacima iz knjige „Racija u južnoj Bačkoj 1942“, te „delatnosti organa unutrašnje bezbednosti“ koje su trajale 26 dana, nevinim životima platilo je 3.809 civila - 1.965 odraslih muškaraca, 927 žena, 477 dece i 440 starica i staraca. Njih 2.578 bili su krivi zato što su Srbi, 1.068 jer su Jevreji, 64 što su Romi, 31 što, kao Mađari, nisu verovali u Hortijeve "hiljadugodišnje granice" ili nisu mrzeli svoje prve komšije – rekao je Toth

Velika racija u Bečeju okončana je 29. januara, a u njoj je ubijeno 215 nevinih duša, među kojima i trinaestoro dece. 

- Mržnja je izrodila pokolj. Slobodno možemo reći genocid. Sve te žrtve, danas su deo naše istorije, našeg grada u kojem u miru i slozi žive ljudi različitih veroispovesti i nacionalnosti - istakao je Toth i dodao da su, umesto mržnje, tolerancija i poštovanje jedini načini kojima možemo izbeći ponavljanje takvih stradanja.

 (BILSV, 28.01.2018)



Odbori LSV | Petak, 14. 12. 2012. | Komentara: 0

Vlast u Bečeju nekoordinisana i nejedinstvena

BEČEJ - Opštinski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Bečej upitao je danas lokalnu vlast ko će preuzeti odgovornost zbog neosnovane i brzoplete izjave novinarima o proglašenju vanrednog stanja.
Odbori LSV | Četvrtak, 13. 12. 2012. | Komentara: 0

Otvoreno pismo Vučeviću i Seviću zbog Elektrovojvodine

NOVI SAD - Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine uputila je danas pismo gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću i predsedniku Skupštine grada Novog Sada Siniši Seviću u kom ih poziva da hitno sazovu sednica Skupštine na kojoj će se odbornici upoznati sa problemom oduzimanja imovine Elektrovojvodine zbog čega će budžet Novog Sada biti oštećen.
Odbori LSV | Sreda, 12. 12. 2012. | Komentara: 0

Vučević lično odgovoran za katastrofalno stanje u Novom Sadu

NOVI SAD, 12. decembar - Gradonačelnik Miloš Vučević je lično, a zatim i celokupna nova gradska vlast direktno su odgovorni za svakog ko se na ulici povredio, čiji je automobil zaglavljen i za svu ostalu štetu koju Grad trenutno trpi ili će je trpeti u budućnosti.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook