Odmah otvoriti apoteke u svim selima!

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Sreda, 17. 01. 2018. | Komentara: 0

Odmah otvoriti apoteke u svim selima!

ZRENJANIN - Predsednik Odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Zrenjanina mr Dejan Čapo zatražio je od predstavnika gradske vlasti da vrate u funkciju sve apoteke „Apoteka Zrenjanin“ u naseljenim mestima u Zrenjaninu.

lsv
 
- Uprkos tome što su pre samo godinu i po dana najavljivali da će svako naseljeno mesto imati apoteku, u realnom životu je upravo suprotno - apoteke su već zatvorene u Aradcu, Jankovom Mostu, Mihajlovu, Farkaždinu i Knićaninu, ne zna se šta će biti sa apotekama u Melencima, Botošu i Čenti, apoteka u Belom Blatu radi dva puta nedeljno, a Lukino Selo nije ni imalo apoteku. Kao i do sada, predstavnici naprednjačke vlasti jedno govore, a drugo rade, kršeći obećanja koja olako daju građanima – naveo je Čapo u saopštenju. 

On dodaje da je Apoteka „Zrenjanin“ javna ustanova, što znači da je dužnost i odgovornost gradskih čelnika da obezbede kontinuirano snabdevanje stanovništva lekovima i medicinskim sredstvima radi lečenja, poboljšanja i održavanja kvaliteta života pacijenta. Izgleda da oni ne shvataju posledice koje njihova neodgovornost proizvodi.

- Javne vlasti su u obavezi da obezbede da apotekarske usluge budu fizički i ekonomski dostupne svim građanima, posebno na primarnom nivou zdravstvene zaštite. Najavljeno je da je cilj unaprediti mrežu apoteka kako bi se obezbedila jednakost u dostupnosti lekova. Ipak, u praksi imamo potpuno suprotnu tendenciju, umesto da se unapređuje rad i snabdevenost lekovima, apoteke se gase – ističe Čapo.

Podsetio je da svi građani imaju pravo na zdravstvenu zaštitu i apotekarske usluge bez obzira na to gde žive. U malim sredinama privatni preduzetnici nemaju interes da otvore apoteku, te državne apoteke moraju da postoje. 

- Stanovnici naseljenih mesta nisu građani drugog reda. Njima je život već dovoljno težak. U selima uglavnom žive stariji stanovnici i njima je i najpotrebnija zdravstvena zaštita i apotekarske usluge. Zbog toga je apsurd zatvaranja apoteka u selima veći. Liga socijaldemokrata Vojvodine poručuje predstavnicima gradske vlasti da se sa rešavanjem ovog problema ne sme više čekati ni dana. Zato predlažemo da se okupe svi relevantni društveni predstavnici, da se organizuje tematska sednica Skupštine grada i da se zajedničkim snagama iznađe rešenje kako bi se sprečile posledice po zdravlje naših sugrađana – zaključio je Dejan Čapo.
 
 (BILSV, 17.01.2018)



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook