Održati kurs evropskih integracija

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Subota, 24. 03. 2012. | Komentara: 0

Održati kurs evropskih integracija

NOVI SAD – Izlazimo na republičke izbore u koaliciji sa Demokratskom strankom iz razloga što smatramo da je obaveza Lige socijaldemokrata Vojvodine da pomogne svakome ko može da pobedi koaliciju okupljenu oko Srpske napredne stranke na narednim izborima – rekla je sinoć u emisiji Problem na Studiju B portparolka LSV i kandidatkinja Lige za gradonačelnicu Novog Sada Aleksandra Jerkov.

Aleksandra Jerkov

Ona je dodala da je sprečavanje Tomislava Nikolića da postane premijer - posle 22 godine borbe LSV protiv svega onoga što SNS i stranke oko nje predstavljaju, obaveza Lige prema njenim biračima. Takođe, ona je dodala da smatra da jedino koalicija okupljena oko DS, koja nosi ime „Izbor za bolji život“, može da održi kurs evropskih integracija što je jedini način za priliv stranih investicija i otvaranje novih radnih mesta.
Pored Aleksandre Jerkov u emisiji su učestvovale i predsednica Narodne partije i kandidatkinja URS za gradonačelnicu Novog Sada Maja Gojković i potpredsednica Nove Srbije Dubravka Filipovski čija stranka na naredne izbore ulazi u koaliciji sa SNS.

Odlučnija borba za Vojvodinu


Jerkova je ponovila da LSV na pokrajinske izbore izlazi samostalno.
- Poznato je da se naši stavovi o tome kako Vojvodina treba da izgleda nakon izbora, kakav njen treba da bude sastav, kakav treba da bude njen položaj u okviru Republike Srbije razlikuju od svih onih stranaka koje učestvuju na pokrajinskim izborima, i to je razlog zbog čega izlazimo sami – rekla je Jerkova. Kao jedan od uspeha LSV u prethodnom periodu Jerkova je navela donošenje Zakona o javnoj svojini kojim je vraćena imovina oduzeta Šešeljevim zakonom.
- Naravno voleli bismo da smo uspeli i više, i eto prilike da i na pokrajinskim izborima dobijemo možda glas koji će možda odlučnije da se bori za građane i građanke Vojvodine – navela je Jerkova.
Na tvrdnju Maje Gojković da je za donošenje zakona o vraćanju imovine zaslužna URS, Jerkova je to odbacila jednostavno objasnivši da je zakon, koji nosi ime Zakon o javnoj svojini, usvojen u Skupštini Republike Srbije na predlog Vlade Republike Srbije, a ne URS, te da je predlog tog zakona sačinila Radna grupa koju je formirao premijer Mirko Cvetković, a na čijem čelu je bio zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš.

Ne pamti ih po dobru
 
Na komentar Gojkovićeve da rečnik Aleksandre Jerkov nije primeren i da se ona samo svađa, Jerkova joj je odgovorila da njena dela „nisu bila primerena političkom delovanju“.
- Ja sam, gospođo Gojković, 90­tih godina imala malo godina. Nisam se bavila politikom, dva imena sam iz SRS znala, Vojislav Šešelj i Maja Gojković – navela je ona dodajući da ih „ne pamti po dobru“.
Maja Gojković je uputila i kritike na račun vlasti koja je u Srbiji u poslednje četiri godine, a Jerkova je upitala da li pritom misli i na lidera URS.
- Kada govorite o onima koji četiri godine sede u Vladi i ne žele da snose odgovornost da li mislite i na Mlađana Dinkića koji 12 godina sedi u Vladi, vodi ekonomiju ove zemlje, finansije ove zemlje, i odjednom se seti da menja sve one uredbe koje je sam postavio, sistem koji je sam napravio, pravila koja je sam uveo, i dalje nastavi da podržava Vladu onda kada ga iz nje izbace. Da, bilbordi se menjaju, ali se ne menjaju toliko da se promene od velike Srbije do Ujedinjenih regiona Srbije – navela je Jerkova.

Lokomotive preko butika

A, na pokušaj Dubravke Filipovski da prikaže kako je trenutna vlast u Srbiji odgovorna za sve probleme koji trenutno muče građane i građanke Srbije, Jerkova je podsetila na to da su oni vladali pre samo nekoliko godina:
- Srbija je u problemima, da, između ostalog zato što su se lokomotive kupovale preko omiljenih butika. Srbija grca u problemima zato što je vaš predsednik govorio da je u redu kraduckati u vreme dok je bio ministar, zbog afere Kolubara, zbog Keneta... – navela je Jerkova. Ona je rekla da se slaže da je u Srbiji teška situacija, ali da se nikako ne slaže da ništa nije urađeno, posebno ako se uzme u obzir da je Evropu pogodila najveća ekonomska kriza u poslednjih 100 godina. Ona je rekla da je tačno da se Srbija zadužila 70 milijardi dinara u prethodnom periodu, ali da je u isto to vreme došlo 750 milijardi dinara investicija. Takođe, je rekla da jeste zatvoreno 145 hiljada malih i srednjih preduzeća, ali da je otvoreno više od 150 hiljada, kao i da je izgrađeno 120 kilometara autoputa. Dubravka Filipovski je kritikovala LSV zbog rušenja koncesije Horgoš – Požega na šta je Aleksandra Jerkov odgovorila da je Liga na to posebno ponosna jer je na taj način sprečeno da se iz Vojvodine odnese 450 miliona evra.

(BILSV, 24.03.2012.)



Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 
Odbori LSV | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kolar: Za izbore se spremamo, raspoloženi smo za udruživanje opozicije, ali i samostalni izlazak

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da novosadski odbor stranke još nije doneo odluku o izlasku na lokalne izbore najavljene za 2. jun. On je u izjavi za „Politiku“ istakao da se novosadski ligaši za izbore spremaju i da su formirali u Novom Sadu izborni štab.
Saopštenja | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Borićemo se zajedno protiv izolacionističke politike vlasti

Dugo pripremana i u javnosti promovisana promena strateške orijentacije Srbije konačno je obznanjena i to neformalno od strane ultradesnog krila vladajuće stranke. Poslanik SNS Vladimir Đukanović je izgovorio stav za koji je režim dugo pripremao javnost, a to je konačno odustajanje Srbije od procesa pridruživanja Evropskoj uniji



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook