Održivi razvoj - jedino rešenje da se izbegne ekološki kolaps ili ekonomski sunovrat

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 05. 05. 2021. | Komentara: 0

Održivi razvoj - jedino rešenje da se izbegne ekološki kolaps ili ekonomski sunovrat

Novi Sad, 05. maj 2021 - Sve masovnija i prihvaćenija borba za zaštitu svakog potoka, drveta, livade ili oranice, nasuprot otvaranjima rudnika, fabrika, mini-hidroelektrana otvorilo je pitanje: Da li hoćemo da živimo u očuvanoj okolini ali da budemo ekonomski nerazvijeni i siromašni, ili bi smo želeli da značajno ubrzanmo ekonomski razvoj prihvatajući uništavanje prirodne okoline kao kolateralnu štetu.

LSV

Liga socijaldemokrata Vojvodine podseća i jednu i drugu stranu, čvrsto uverenu u svoje stavove, da se bolje upoznaju sa primenama teorije održivog razvoja.

Ono oko čega je sada nastao veliki jaz u srpskom društvu, u svetu je definisano još krajem osamdesetih. Svetska komisija za okruženje i razvoj pri Ujedinjenim nacijama (tzv. Bruntland komisija) u svom izveštaju pod nazivom „Naša zajednička budućnost“ je tada definisala održivi razvoj kao onaj razvoj koji zadovoljava potrebe sadašnjice, ne dovodeći u pitanje sposobnost budućih generacija da zadovolje vlastite potrebe.

Ako održivi razvoj podrazumeva takav razvoj društva koji raspoloživim resursima zadovoljava ljudske potrebe, ne ugrožavajući prirodne sisteme i životnu sredinu, čime se osigurava dugoročno postojanje ljudskog društva i njegovog okruženja onda je jasno da nijedna od dve pomenute strane ne može ostati utvrđena u svojim stavovima, bez pokušaja da se pronađe održivo rešenje za društvo-rešenje održivog razvoja.

Da bi naše društvo, država i pojedinci živeli u zdravoj okolini, a istovremeno mogli da zadovolje svoje potrebe, veliku ulogu i odgovornost na sebe moraju preuzeti institucije sistema, koje planski treba da sprovedu održivi razvoj, a ne razvoj po svaku cenu.

Nije moguće sačuvati svaki milimetar zemlje, niti svako drvo, ali isto tako nije neophodno da se zbog 10 radnih mesta, ili nečijeg milionskog profita uništi jedna reka, planina ili šuma.

Liga socijaldemokrata Vojvodine ističe da se bez ozbiljne primene strategije održivog razvoja i saradnje svih vladinih i nevladinih institucija na njenoj primeni, uzaludno troši dragoceno vreme na pokušaj odbrane pojedinačnih prirodinih dobara i sa druge strane pokušaj nekontrolisanog ekonomskog razvoja bez obzira na posledice, a rešenje je negde između ta dva ekstremno suprotstavljena pola.



Članica Glavnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Nevena Subotić




Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.
Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook