Ojačati lokalnu i pokrajinsku vlast

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 27. 09. 2016. | Komentara: 0

Ojačati lokalnu i pokrajinsku vlast

ZRENJANIN –  Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je nedavna najava izmene Zakona o finanansiranju lokalnih samouprava, kojom bi se omogućilo da prihodi od poreza na zarade u većoj meri ostaju u republičkom Budžetu još je jedan atak na, ionako, slabašnu lokalnu samoupravu u Republici Srbiji, istakao je odbornik  Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Zrenjanin Aleksandar Marton. On je na konferenciji za novinare ocenio da ta najava predstavlja još jednu kocku u mozaiku stroge centralizacije koja apsolutno dominira našom državom.

 LSV

– Lokalne samouprave u Srbiji, ali i Autonomna pokrajina Vojvodina, finansijski su potpuno marginalizovane i očita je intencija svih Vlada u Beogradu, pa i ove, da se ono što je centralizovano još više centralizuje i da jak centar postane još jači. Apsolutno jak! Ovakve zakonske izmene još će više pogoršati nezadovoljavajuće stanje u Budžetima lokalnih vlasti i još više poremetiti balans javnih prihoda na državnom i dva niža nivoa vlasti – naveo je Marton.

Istakao je da je za neverovati je činjenica da sve lokalne vlasti u Republici Srbiji i Autonomna pokrajina Vojvodina učestvuju sa samo 11.68 odsto u ukupnim budžetskim sredstvima države. Marton ocenjuje i da se, umesto da se u našoj zemlji krene u korak sa zemljama zapada, kod nas lokalne samouprave još više finansijski ponižavaju, navodeći da je procena da će nakon novih izmena Zakona o finasniranju lokalnih samouprava republički Budžet biti „jači“ za gotovo pet milijardi dinara, a da će udeo lokala i Vojvodine u javnim prihodima Srbije pasti na manje od 10 procenata.

– LSV ističe da godinama unazad, svaka vlast u Beogradu pokušava da sebe predstavi u što boljem svetlu. Ministri su tu da čarobnim štapićem rešavaju probleme, a lokalne vlasti i Vojvodina su ti koji troše i ništa ne rade. Ministar je tu da finansira krpljenje rupa na putu, popravku mosta ili pošumljavanje. Naravno, ministar je tu kada lokalna vlast nema sredstva da rešava probleme – istakao je Marton.

On je upozorio i da Republika Srbija krši i Evropsku povelju o lokalnim samoupravama, koju je Narodna Skupština Republike Srbije usvojila još pre devet godina, a kojom se sve članice Saveta Evrope obavezuju na jačanje autonomije lokalnih i regionalnih samouprava.

– Povelja  definiše lokalne samouprave kao jedinice vlasti koje imaju pravo i sposobnost da upravljaju regulisanjem suštinskih javnih poslova. Nažalost, jasno je da u našem slučaju lokalne vlasti i i AP Vojvodina imaju sve manju snagu, sve manje prava, a samim tim i sposobnosti da rešavaju probleme građana – rekao je Marton, dodajući da je to u potpunoj suprotnosti sa Poveljom.

Iz svega ovoga je jasno da država Srbija, dodao je Marton, želi li da nastavi evropski put, a pre svega, što je i važnije, želi li da postane ozbiljna država, mora da menja i rešenja zapisana u Ustavu, ali i brojne prateće Zakone.

– Lokalna vlast mora biti prava lokalna samouprava. Samouprava je drugim rečima pravo na upravu.  Trenutno stanje je nedopustivo – zaključio je Aleksandar Marton.

(BILSV; 27. 09. 2016)

 




Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook