Oktobar je mesec borbe za zdravlje svake žene

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Utorak, 02. 10. 2018. | Komentara: 0

Oktobar je mesec borbe za zdravlje svake žene

Novi Sad, 02. oktobar 2018 - Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine podseća da i dalje nema efikasnih sistemskih rešenja da bi se obavili preventivni pregledi za žene, kojima bi se omogućila provera zdravlja na dostojanstven način i u prihvatljivim vremenskim rokovima.

LSV

Zbog toga Forum žena ponovo apeluje na Ministarstvo zdravlja i nadležne zdravstvene institucije da omoguće pravovremene preventivne preglede koji mogu ukazati na rizike, omogućiti rano otkrivanje, olakšati i ubrzati borbu protiv karcinoma dojke. Poslednji rezultati skrininga iz 2016. godine, u starosnoj grupi između 50 i 69 godina koje su pozvane da učestvuju, bilo je svega 36% žena. Zbog toga je važno da se ciljna grupa smanji na nižu starosnu granicu čak do 45. godine. Mamografski pregled uradi svega 24,66% od ukupnog broja žena u ciljnoj grupi. Poseban problem predstavlja to što se na preglede prilikom skrininga zovu samo korisnice zdravstvenog osiguranja.

Iz medija se i dalje može zaključiti da u Srbiji postoje tri pokretna mamografa, da je u planu osposobljavanje četvrtog. Rak dojke je najčešći maligni tumor kod žena u Srbiji, broj obolelih svake godine je oko 4600, od čega premine skoro trećina. Svakog dana se 13 žena suoči sa ovom dijagnozom u Srbiji, svaka četvrta ne dočeka izlečenje i premine. Iz Srbije svake godine nestane 32 autobusa sa ženama, koje su izgubile bitku sa ovom opakom bolešću.

Prevencija je ključna, budući da se u ranoj fazi otkrivanja karcinoma garantuje izlečenje od 90%, zbog čega je ovo pre svega apel našim sugrađankama, odgovorno postupaju prema svom telu, vode računa o zdravlju i ne dozvole da sebi budu na poslednjem mestu. Rak je izlečiv, ali je nužna saradnja institucija koje će stvoriti efikasne sistemske uslove za preventivne preglede.


Forum žena
Lige socijaldemokrata Vojvodine

 




Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Odbori LSV | Utorak, 12. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV - VOJVOĐANI pokrenuli inicijativu za osnivanje Banatskog univerziteta

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zalažu se za osnivanje Banatskog univerziteta, za šta su i pokrenuli inicijativu na 36. sednici Skupštine grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Ponedeljak, 11. 03. 2024. | Komentara: 0

Pružiti zaštitu Ani Lalić i otkriti osobe koje su joj uputile pretnje smrću

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od svih nadležnih državnih organa da pruže zaštitu Ani Lalić, predsednici Nezavisnog društva novinara Vojvodine, kojoj su, zbog javno iskazanog stava o gradnji crkve na novosadskom naselju Liman, upućene jezive pretnje da će biti zaklana u centru Novog Sada.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook