Neprekidna borba protiv fašizma

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Omladina LSV | Sreda, 09. 11. 2011. | Komentara: 0

Neprekidna borba protiv fašizma

LSVONOVI SAD - Gradski odbor Omladine Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad saopštio je danas, povodom obeležavanja 9. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv fašizma, antisemitizma i ksenofobije, da ova brorba traje neprekidno i da je fašizam, nažalost, i dalje prisutan u našem društvu.

- Novosadska Omladina LSV smatra da će fašistička ideologija biti prisutna dok god postoji ideologija krvi i tla, fašizam, rasizam i antisemitizam, kroz delovanje neonacističkih i neofašističkih grupacija koje su neprijatelji slobode i za čiju zabranu nikad nije kasno - navodi se u saopštenje. Gradski odbor LSVO Novi Sad podseća da je, uz veliko zalaganje LSV, zakonom zabranjen rad "Nacionalnog stroja", ali da su druge grupacije i dalje prisutne i kriju se pod maskom patriotizma, rodoljublja i tradicionalnih vrednosti.

- Paradoks je da u Novom Sadu, gde su ljudske žrtve bile velike tokom Drugog svetskog rata, samo zato što su građani ove zemlje i što su se protivili fašizmu, neonacističke i neofašističke organizacije i danas koriste simbole okupatora. Nedopustivo je da u modernom društvu, u kome je interkulturalnost cilj, ovakve skupine delaju, a da nikome ne odgovaraju - samtra Omladina LSV.

Kako se dalje navodi, LSVO Novi Sad apeluje na nadležne organe da jednom za svagda zakonski spreče odnosno zabrane delovanje i manifestacije neonacista, fašista i antisemita, kao i da zabrane upotrebu ili isticanje njihovih simbola. Novi Sad bi se trebao ponositi svojim antifašizmom koji je najjači i najveći pokret otpora nacizmu i fašizmu, a ne sramiti ga se i umanjivati njegovu važnost. Međunarodni Dan borbe protiv fašizma, antisemitizma i ksenofobije obeležava se u spomen na Kristalnu noć, organizovan događaj iz novembra 1938. godine, kada se u nacističkoj Nemačkoj polomljene jevrejske radnje, izlozi, lokali i kad je usledio progon Jevreja i ostalih "nearijevaca", kasnije nazvan holokaust.

(BILSV, 09.11.2011.)



Omladina LSV | Nedelja, 13. 10. 2019. | Komentara: 0

Seminar mladih članova i članica Lige socijaldemokrata Vojvodine

Centar za edukaciju LSV ovog vikenda zajedno sa Omladinom Lige socijaldemokrata Vojvodine realizuje edukaciju mladih.
Omladina LSV | Subota, 20. 07. 2019. | Komentara: 0

Begović: Termin fašizam se zloupotrebljava i tendenciozno se zamagljuje relativizacijom

Sve više su prisutni nacionalistički diskurs i fašistički ispadi. Termin fašizam se zloupotrebljava i tendenciozno se zamagljuje relativizacijom. Upravo smo reagovali da ne bismo dolazili u ovakve situacije - izjavila je Bojana Begović, predsednica Omladine Lige socijaldemokrata Vojvodine. Ona je za Radio Slobodna Evropa komentarisala kako je slučaj iz Niša kada 21. juna na ulici nožem izboden dvadesetčetvorogodišnji student Elektronskog fakulteta, jer je nosio majicu sa antifašističkim obeležjem, bila kap koja je prelila čašu.
Omladina LSV | Četvrtak, 01. 02. 2018. | Komentara: 0

Srećan ti rođendan Novi Sade!

Gradski odbor Omladine Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad čestita Dan grada sugrađanima, sugrađankama i svima koji vole naš Novi Sad.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook