Prevazići politiku sukoba zarad bolje budućnosti za mlade

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Omladina LSV | Utorak, 24. 01. 2017. | Komentara: 0

Prevazići politiku sukoba zarad bolje budućnosti za mlade

BEOGRAD - Omladina Lige socijaldemokrata Vojvodine, mladi Liberalno demokratske partije, Demokratska omladina, Inicijativa mladih za ljudska prava, Socijaldemokratska omladina i Asocijacija mladih SDA Sandžaka upućuju poziv svim predstavnicima vlasti u Srbiji da rade na uspostavljanju politike pomirenja i stabilnosti kao glavnog političkog diskursa, umesto politike koju karakteriše rast tenzija i nacionalizma u regionu, a koju smo u velikoj meri imali prilike da vidimo u prethodnom periodu. Sve organizacije potpisnice zajednički staju u odbranu prava na normalan život mladih i poštovanje modernih, demokratskih i evropskih vrednosti u našem društvu.

Prenosimo tekst poziva u celini.

LSVO

"Najnovija događanja i previranja u regionu samo su još jedan razlog više da se u dogovor oko konačne i aspolutne stabilizacije i normalizacije odnosa na ovim prostorima uključe svi politički i društveni akteri i organizacije. Dogovor koji će prevazići surove stranačke podele i okvire nužan je preduslov za uspostavljanje iskrenih i zdravih odnosa u regionu. Razumevanje je ono što nam je najpotrebnije u ovom trenutku, u vremenu narastajuće krize u međusobnim odnosima između država na Balkanu. Izborne kampanje su oduvek služile kao poligon za raspirivanje tenzija u regionu zarad primitivnih i kratkoročnih političkih benefita, a koje najdublje i najdugoročnije tragove ostavljaju na mladima. Loš društveni položaj mladih i nedostatak politike koja bi im pomogla u ličnom i profesionalnom razvoju gura mlade u naručje nacionalizma, netrpeljivosti i ekstremizma.

Otvoreno i iskreno se moraju rešavati sva nerešena pitanja iz prošlosti, uz obostrani dogovor koji mora doprineti napretku i osloboditi prostor za boljitak i normalan život na ovim prostorima. Srbija treba da bude nosilac politike pomirenja, a mladi tu moraju imati važnu ulogu i važno mesto, kako u razumevanju potrebe da se region konačno otisne iz nasleđa prošlosti, tako i u samom procesu donošenja odluka i inicijativa koje bi doprinele tome. Oni su naročito bitni u promovisanju vrednosti modernog, evropskog  društva. Različitosti koje nas krase i oblikuju moraju biti potencijal za uspeh i dalji napredak a ne kamen spoticanja. Nužan je dijalog praćen tolerancijom i razumevanjem, bez ikakvih predrasuda i podela zasnovanih na iskustvima iz bliske ili daleke prošlosti.

Politika mora biti usmerena u cilju prevazilaženja nesuglasica, a u tom polju vlast mora pokazati kapacitet i sposobnost da se na jedan razuman i civilizovan način, uz razgovor, zatvore sva otvorena i nerešena, krupna i bolna pitanja. Bez toga, opšti društveni, politički, ekonomski i kulturni napredak na ovim prostorima nije moguć.

Potrebna nam je široka podrška i razumevanje. Apel za mir, solidarnost, versku, nacionalnu i toleranciju svih drugih vrsta šalju sve dolepotpisane omladine političkih partija i organizacije koje su zainteresovane da rade i doprinesu procesu regionalne stabilnosti. Samo u tom pravcu međusobnog i iskrenog pomirenja, uz moderne vrednosti savremenog sveta, Srbija i region mogu krenuti napred, bez neizvesnosti u daljoj budućnosti." 
(BILSV, 24.01.2017)



Omladina LSV | Nedelja, 13. 10. 2019. | Komentara: 0

Seminar mladih članova i članica Lige socijaldemokrata Vojvodine

Centar za edukaciju LSV ovog vikenda zajedno sa Omladinom Lige socijaldemokrata Vojvodine realizuje edukaciju mladih.
Omladina LSV | Subota, 20. 07. 2019. | Komentara: 0

Begović: Termin fašizam se zloupotrebljava i tendenciozno se zamagljuje relativizacijom

Sve više su prisutni nacionalistički diskurs i fašistički ispadi. Termin fašizam se zloupotrebljava i tendenciozno se zamagljuje relativizacijom. Upravo smo reagovali da ne bismo dolazili u ovakve situacije - izjavila je Bojana Begović, predsednica Omladine Lige socijaldemokrata Vojvodine. Ona je za Radio Slobodna Evropa komentarisala kako je slučaj iz Niša kada 21. juna na ulici nožem izboden dvadesetčetvorogodišnji student Elektronskog fakulteta, jer je nosio majicu sa antifašističkim obeležjem, bila kap koja je prelila čašu.
Omladina LSV | Četvrtak, 01. 02. 2018. | Komentara: 0

Srećan ti rođendan Novi Sade!

Gradski odbor Omladine Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad čestita Dan grada sugrađanima, sugrađankama i svima koji vole naš Novi Sad.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook