Prevazići politiku sukoba zarad bolje budućnosti za mlade

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Omladina LSV | Utorak, 24. 01. 2017. | Komentara: 0

Prevazići politiku sukoba zarad bolje budućnosti za mlade

BEOGRAD - Omladina Lige socijaldemokrata Vojvodine, mladi Liberalno demokratske partije, Demokratska omladina, Inicijativa mladih za ljudska prava, Socijaldemokratska omladina i Asocijacija mladih SDA Sandžaka upućuju poziv svim predstavnicima vlasti u Srbiji da rade na uspostavljanju politike pomirenja i stabilnosti kao glavnog političkog diskursa, umesto politike koju karakteriše rast tenzija i nacionalizma u regionu, a koju smo u velikoj meri imali prilike da vidimo u prethodnom periodu. Sve organizacije potpisnice zajednički staju u odbranu prava na normalan život mladih i poštovanje modernih, demokratskih i evropskih vrednosti u našem društvu.

Prenosimo tekst poziva u celini.

LSVO

"Najnovija događanja i previranja u regionu samo su još jedan razlog više da se u dogovor oko konačne i aspolutne stabilizacije i normalizacije odnosa na ovim prostorima uključe svi politički i društveni akteri i organizacije. Dogovor koji će prevazići surove stranačke podele i okvire nužan je preduslov za uspostavljanje iskrenih i zdravih odnosa u regionu. Razumevanje je ono što nam je najpotrebnije u ovom trenutku, u vremenu narastajuće krize u međusobnim odnosima između država na Balkanu. Izborne kampanje su oduvek služile kao poligon za raspirivanje tenzija u regionu zarad primitivnih i kratkoročnih političkih benefita, a koje najdublje i najdugoročnije tragove ostavljaju na mladima. Loš društveni položaj mladih i nedostatak politike koja bi im pomogla u ličnom i profesionalnom razvoju gura mlade u naručje nacionalizma, netrpeljivosti i ekstremizma.

Otvoreno i iskreno se moraju rešavati sva nerešena pitanja iz prošlosti, uz obostrani dogovor koji mora doprineti napretku i osloboditi prostor za boljitak i normalan život na ovim prostorima. Srbija treba da bude nosilac politike pomirenja, a mladi tu moraju imati važnu ulogu i važno mesto, kako u razumevanju potrebe da se region konačno otisne iz nasleđa prošlosti, tako i u samom procesu donošenja odluka i inicijativa koje bi doprinele tome. Oni su naročito bitni u promovisanju vrednosti modernog, evropskog  društva. Različitosti koje nas krase i oblikuju moraju biti potencijal za uspeh i dalji napredak a ne kamen spoticanja. Nužan je dijalog praćen tolerancijom i razumevanjem, bez ikakvih predrasuda i podela zasnovanih na iskustvima iz bliske ili daleke prošlosti.

Politika mora biti usmerena u cilju prevazilaženja nesuglasica, a u tom polju vlast mora pokazati kapacitet i sposobnost da se na jedan razuman i civilizovan način, uz razgovor, zatvore sva otvorena i nerešena, krupna i bolna pitanja. Bez toga, opšti društveni, politički, ekonomski i kulturni napredak na ovim prostorima nije moguć.

Potrebna nam je široka podrška i razumevanje. Apel za mir, solidarnost, versku, nacionalnu i toleranciju svih drugih vrsta šalju sve dolepotpisane omladine političkih partija i organizacije koje su zainteresovane da rade i doprinesu procesu regionalne stabilnosti. Samo u tom pravcu međusobnog i iskrenog pomirenja, uz moderne vrednosti savremenog sveta, Srbija i region mogu krenuti napred, bez neizvesnosti u daljoj budućnosti." 
(BILSV, 24.01.2017)



Omladina LSV | Ponedeljak, 13. 10. 2014. | Komentara: 0

Osuda incidenta na Filozofskom fakultetu

NOVI SAD - Omladina Lige socijaldemokrata Vojvodine najoštrije je danas osudila incident koji se tokom vikenda dogodio na Filozofskom fakultetu u Beogradu.
Omladina LSV | Ponedeljak, 06. 10. 2014. | Komentara: 0

Otkud Demokratska stranka na protestu sa Dverima?

NOVI SAD - Šokirani smo vešću da Demokratska stranka sa pripadnicima Dveri organizuje i podržava proteste na kojima se promoviše netrpeljivost, saopoštila je danas Omladina Lige socijaldemokrata Vojvodine.
Omladina LSV | Utorak, 22. 07. 2014. | Komentara: 0

Hitno sanirati ruinirane objekte

NOVI SAD, 22. jul - Gradski odbor Omladine Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad pre samo nekoliko dana upozorio je da postoji veliki broj objekata u Novom Sadu koji su u ruiniranom stanju zbog čega preti opasnost usled njihovog urušavanja.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook