Zašto Kusturica ne otvori filmski festival u Sarajevu?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Omladina LSV | Nedelja, 26. 05. 2013. | Komentara: 0

Zašto Kusturica ne otvori filmski festival u Sarajevu?

NOVI SAD, 26. maj - Omladina LSV poziva proslavljenog filmskog reditelja Emira Kusturicu da umesto pozorišnog festivala u Novom Sadu proba da otvori filmski, recimo u svom rodnom Sarajevu.

LSVU Novi Sad svako može da dođe i u njemu bude dobrodošao, uključujući i Kusturicu. Ali, upravo zbog njega je sarajevska rediteljka Selma Spahić povukla predstavu „Grebanje ili Kako se ubila moja baka“. 

Podsetimo, ona je ocenila da se festival koji ukaže takvu čast Emiru Kusturici „ideološki jasno opredeljuje, pristaje na nacionalističku retoriku i daje joj legitimitet“.

Kusturica je sinoć, svojoj deklaracijom, tu njenu ocenu upravo potvrdio.

Pritom, nabrajajući reprezentaciju velikana pored Jakova Ignjatovića, Miloša Crnjanskog, Đure Jakšića, Branka Radičevića, Veljka Petrovića, Stevana Sremca, Save Šumanovića, Borislava Mihajlovića Mihiza, Isidore Sekulić, Milana Konjovića, Kusturica na rezervnoj klupi ostavlja Matiju Bećkovića, ali je recimo, preskočio Danila Kiša, Todora Manojlovića ili Aleksandra Tišmu.

Novi Sad je u poslednje vreme postao izrazito privlačan poligon za političke promocije nacionalista, kojem ne mogu da odole čak ni oni koji su najavili da će ubuduće govoriti samo kroz filmove. 

Uzgred, iskreno se nadamo da Emir Kusturica posle Mokre gore nije bacio oko i na Frušku goru.  

Omladina 
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Omladina LSV | Četvrtak, 14. 04. 2016. | Komentara: 0

Begović: Mladi nezaposleni i marginalizovani

NOVI SAD - Predsednica Omladine Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojana Begović izjavila je za Tanjug da su mladi danas potpuno marginalizovani i nisu uključeni u procese odlučivanja. Ona je kao najveći problem mladih navela nezaposlenost.
Omladina LSV | Petak, 25. 03. 2016. | Komentara: 0

Nećemo da nam prijatelji odlaze iz zemlje!

NOVI SAD, 25. mart - Omladina Lige socijaldemokrata Vojvodine danas je mladima, predstavnicima civilnog sektora i studentskih organizacija predstavila svoj program koji obuhvata predloge za rešavanje najvećih problema sa kojima se mladi danas suočavaju.
Omladina LSV | Utorak, 23. 02. 2016. | Komentara: 0

LSVO potpisala Sporazum o saradnji sa Forumom mladih SDP BiH

NOVI SAD - Omladina Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSVO) potpisala je Sporazum o saradnji sa Forumom mladih Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (FOM SDP BIH). Takođe, potpisan je i Sporazum o saradnji između Gradskog odbora LSVO Novi Sad i Kantonalnog odbora FOM SDP BiH Sarajevo.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook