Opasan flert sa idejom pravoslavnog spasitelja

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 09. 01. 2021. | Komentara: 0

Opasan flert sa idejom pravoslavnog spasitelja

Novi Sad - Od činjenice da na političkoj sceni Srbije, godinama unazad, ne uspeva da se profiliše dovoljno jaka alternativa sadašnjoj vlasti, još više obeshrabuje ideja da u toj ulozi „spasitelja“ mnogi vide sveštenika pravoslavne crkve.

LSV

U dvadest prvom veku prihvatati da je jedino rešenje da se u Srbiji živi normalno, po standardima savremene civilizacije, to da sveštenici izvedu promene i vode državu, potpuno je apsurdno.

Crkva koja ima svoja pravila i shvatanja koja zastupa i propoveda, koju prepoznajemo u čvrstom protivljenju mnogim savremenim tokovima civilizovanog života, kao čuvara tradicionalnog, a ne savremenog, ni jednim svojim istupanjem nije se kvalifikovala kao odgovoran, sposoban i progresivan činilac, koji bi Srbiju uredila na prihvatljiv način za sve njene građane.

Poštovanje zakona, podela vlasti, ljudska prava i demokratija osnova su funkcionalne savremene države, a u vrednosnom sistemu crkve i njenih sveštenika ne zauzimaju visoko mesto, zato je potpuno nerealno očekivati da bi se to moglo promeniti.

Građani koji podržavaju konzervativnu, klerikalnu, tradicionalističku opciju u kojoj SPC ima centralnu ulogu su potpuno legitiman deo našeg društva, ma koliko to nekom ne prija.

Međutim, nedostatak ozbiljne jake građanske opcije, doprineo je da i ljudi kojima je osnov političkih ubeđenja na potpuno suprotnoj strani od pomenutih konzervativaca, onima koji su za moderno demokratsko društvo neopterećeno klerikalizmom, počnu da flertuju sa idejom „pravoslavnog spasitelja“.

Maksima „ Hajde da prvo sklonimo ove sa vlasti, nema veze sa kim, pa ćemo postavljati posle one koji nam zaista odgovaraju“, tačnije glasanje „protiv“, a ne „za“ postoji od kada se pojavilo i višestranačje i postala je tradicionalni način razmišljanja i glasanja u Srbiji, bez obzira na svoje loše političke posledice. Ovaj politički princip upropastio je mogućnost da Srbija postane moderna, zdrava država, kada su istinski reformatori 5.oktobra ustupili mesto Koštunici i njegovim neobaveštenim „kočničarima“ promena, da bi ih narod u paketu lakše prihvatio. Ta greška skupo nas je koštala.

Hoćemo opet da je ponavljamo i nadamo se drugačijem rezultatu ili je vreme da iz tog 17.veka konačno uđemo u 21. pa da se u startu odreknemo ideje samo jednog  nadčoveka, spasioca i opredelimo za ljude koji zaista predstavljaju ono što želimo od nekog ko će nam uređivati državu i živote, a verujem da to ipak nije pravoslavno sveštenstvo?

 

Nevena Subotić

Članica Glavnog odbora 
Lige socijaldemokrata Vojvodine




Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook