Osmi programski kongres LSV

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Subota, 04. 02. 2012. | Komentara: 0

Osmi programski kongres LSV

ZRENJANIN - Na Osmom programskom kongresu Lige socijaldemokrata Vojvodine, održanom danas u Zrenjaninu, usvojene su izmene Statuta stranke i predizborni program za predstojeće izbore.

Osmi LSV kongres

Delegatima su se obratili budući gradonačelnik Zrenjanina i gradonačelnica Novog Sada Bojan Kostreš, zamenik predsednika i Aleksandra Jerkov portparolka Lige socijaldemokrata Vojvodine, dok je lider LSV Nenad Čanak nakon svog govora pročitao i potpisao svečanu obavezu koju su zatim ponovile sve ligašice i ligaši.

Kostreš: Zrenjaninu vratiti stari sjaj

Zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš, koji je predstavljen kao budući gradonačelnik Zrenjanina, istakao je da se poslednjih 15 godina ligašice i ligaši trude da se u Zrenjaninu živi bolje i ulažu velike napore iz dana u dan da vrate stari sjaj i slavu tom gradu. Kostreš je podsetio da je Zrenjanin 1987. godine bio treći industrijski grad u SFRJ, iza Maribora i Ljubljane, a ispred Osijeka, da je imao 50.000 zaposlenih, a da ih je danas manje od 30.000, kao i da je po platama daleko prednjačio u odnosu na prosek Jugoslavije i Srbije, a da je danas po primanjima na 36 mestu u Republici Srbiji.
- To je ono gde se sada nalazimo i to je moj motiv zbog čega želim da se vratim u Zrenjanin. Hoću da se borim da se u ovom gradu živi bolje - istakao je Kostreš. Dodao je da je za Zrenjanin poražavajuća činjenica da u odnosu na glavni grad Vojvodine Novi Sad ima duplo manje stanovnika, a čak četiri puta manji budžet.
- Meni, kao Zrenjanincu, je svejedno da li novac ide u Beograd ili Novi Sad ako ne ostaje ovde gde se zaradi. I svima nama to ne treba da bude svejedno odakle god bili. Pa i samim Novosađanima treba da bude važno da novac koji se zaradi ostane tamo gde se zaradi. Jer Vojvođanke i Vojvođani su vredni ljudi, oni stvaraju, oni rade, oni prave rezultat. Imamo problem što taj rezultat ne uspevamo da sačuvamo - istakao je Kostreš dodajući da bi resursi Zrenjanina mogli da se još bolje iskoriste
- Mislim da je došlo vreme da je Liga socijaldemokrata Vojvodine preuzme kormilo, ne samo u Zrenjaninu nego u čitavoj Vojvodini, i da pokažemo da znamo više, da smo kvalitetniji i sposobniji - istakao je zamenik predsednika LSV. Kao ilustraciju, Kostreš je naveo brojne primere uspešnih preduzeća na čijim čelima se nalaze ligaši, poput Transnafte, Elektrovojvodine, kao i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu vodoprivredu i šumarstvo, čiji budžet je od 2005. godine kada ga je preuzeo Daniel Petrović povećan za 10 puta, a ogromna sredstva uložena u atarske puteve, kanale, ribnjake... Kostreš je podsetio i da se, dok se nalazio na čelu Radne grupe za pisanje Zakona o javnoj svojini, zalagao da Vojvodini budu vraćeni železnica, putevi, pošta, elektroprivreda i svi ostali resurski kojima Vojvodina upravlja.
- Nismo dobili u prvom koraku, ali idemo dalje, korak po korak i postići ćemo cilj. Jer da bi smo mogli da gradimo jaku i bogatu Vojvodinu, Vojvodinu koja će odgovoriti interesima svih građanski i građana, moramo da imamo svoju imovinu. Sa ovog mesta kažem da nikada nećemo odustati od toga da sve što su Vojvođani gradili bude vraćeno - zaključio je Kostreš ističući da Liga nije menjala svoje ciljeve prethodne 22 godine i da to neće uraditi ni u naredne 222 godine.

Jerkov: Za Novi Sad kojeg se ne stidimo

Portparolka LSV Aleksandra Jerkov, koja je predstavljrena kao buduća gradonačelnica Novog Sada, istakla je da će joj biti čast da tu obavezu prihvati i da će se boriti da Novi Sad ponovo bude ono što je bio, a ne grad kojeg se danas Novosađani stide zbog nasilja na ulicama, a gosti plaše da dođu.
- Mi znamo da Novom Sadu treba gradonačelnik kojem će smetati što je gradonačelnik Beograda druga osoba u Srbiji, a gradonačelnik Novog Sada nije treća. Mi znamo da Novom Sadu treba gradonačelnik koji će se izboriti za to da i Novosađani, kao i grad Beograd dobiju izvinjenje za duplo naplaćene poreze, a ne da porez moraju dvaput da plate i još da za to moraju da plate žalbenu taksu zbog greške Poreske uprave - istakla je Jerkova. Ona je dodala da na predstojećim izborima neće biti pitanje šta će ona ili LSV da urade za Novi Sad, već šta će Novosađani da učine za Novi Sad. Jerkova je istakla i da Vojvođani vrede jednako kao i Beograđani, te da i oni, poput Beograđana zaslužuju svoju policijsku upravu.
- Zbog čega u mešovitim nacionalnim sredinama policajci nemaju obavezu da govore svim jezicima koji se govore u toj nacionalnoj sredini? To je zbog toga što u Beogradu niko ne smatra da je to važno. Mi smatramo da je to najvažnije i zahtevaćemo da to bude uslov za dobijanje tog posla - istakla je Jerkova. Podsetila je na uspehe Lige, poput usvajanja inicijative za pune plate za trudnice, i navela da će Liga biti ta nova većina koja će da promeni Vojvodinu i učiniti je onakvom kakva ona treba da bude - bolja, bogatija, bezbednija, koja brine o svakome.

Čanak: Ko će se setiti Vojvođana?

Predsednik LSV Nenad Čanak je ukazao da je u Srbiji trenutno poplava „regionalista" i „decentralista" i skrenuo pažnju da je bolje biti bilo šta drugo nego Vojvođanin. - Ako si vatreni Srbin kome je to profesionalno oredeljenje, već će se naći i akademija nauka i crkva, i ovi i oni, naročito ako tvrdiš da si ugrožen. Ako si profesionalni Mađar, tek onda da vidiš kako će se tu desiti ogromna podrška sa svih strana. Da si delfin već bi se našao Grinpis da te brani, ako si zatvorenik - Amnesti internešenal. Neko će se setiti. Ko će se setiti Vojvođana? Niko! Niko nas se neće setiti! I zato šta mi imamo? Imamo samo sami sebe i jedni druge i jednu jedinu Vojvodinu

Ko hoće da nas udalji od EU?

On je ponovio da LSV neće odustati od lustracije u Srbiji i opet upitao ko je platio da budu napadnuti hrvatski gosti u Novom Sadu pre nekoliko dana?
- Ko je platio da im se sekirama razbijaju šoferšajbne? Kome je to potrebno u ovome trenutku kada Srbija treba da se pokaže kao neko ko treba i zaslužuje da dobije kandidaturu za Evropsku uniju - rekao je Čanak.
- Zašto je nama važna Evropska unija? Pa zbog toga što sa svih strana Vojvodine se nalaze zemlje koje ili već jesu ili će sutra biti u EU, u kojima imamo braću, prijatelje, porodice, rodbinu i ne zaslužujemo da nas nikakve granice od njih dele. Naročito ne granice koje se ne povlače iz ne znam kog razloga, nego iz čiste potrebe da šverceri, jer samo šverceri dobro žive od granica, da šverceri i kriminalci imaju svoju državu i da tvrde da je to njihova patriotska obaveza - kazao je on.

Svečana obaveza ligašica i ligaša

- Mi smo Vojvođani, mi smo Srbi, Hrvati, Slovaci, Rumuni, Rusini i sve ostale nacije koje žive u Vojvodini. Mi smo i pravoslavci i katolici i evangelisti, mi smo sve to, ali smo svi mi braća i sestre. Braća i sestre po ravnici - poručio je lider LSV. On je zatim pročitao i potpisao svečanu obavezu svih ligašica i ligaša koja je ponovljena za njim:
- Mi članovi i članice LSV, polazeći od činjenice da su svi građani i građanke Vojvodine ravnopravni, bez obzira na nacionalnu, vesrsku i zavičajnu pripadnost i bilo koju drugu nevoljnu razliku; Verujući da je sloboda jednoga čoveka ograničena isključivo slobodama drugih ljudi, privrženi principu da svako ima pravo da dostojanstveno živi od svog rada, samostalno raspolaže onim što je stvorio i da svojoj deci priušti slobodno detinjstvo; Uvereni da Vojvođani i Vojvođanke imaju pravo da odlučuju o svojoj sudbini i da Vojvodina mora imati zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, imovinu i izvorne prihode garantovane Ustavom, obavezujemo se da ćemo se beskompromisno boriti za to da Vojvodina bude bogata, da Vojvodina bude bezbedna, da Vojvodina bude socijalno pravedna. Vojvodina mora imati svoju imovinu i biti narazvijeniji deo Srbije. Vojvođanke i Vojvođani ponovo moraju imati najveće zarade u državi. Vojvodina se mora vratiti u zajednicu razvijenih i bogatih evropskih regija. Mora tačno da se izračuna bez čega je sve Vojvodina ostala prethodne dve decenije i to joj se mora vratiti, a Vojvođanke i Vojvođani moraju biti obeštećeni za sve izgubljeno. Vojvodina mora imati svoje službe bezbednosti koje će Vojvođankama i Vojvođanima garantovati sigurnost. U Vojvodini svako mora imati pravo da govori svojim maternjim jezikom i niko ne sme u tome da ga omete. U Vojvodini ne sme biti nasilja, ekstremizma i isključivosti bilo koje vrste, otvoreno i beskompromisno ćemo se boriti protiv toga. Vojvođanska mesta moraju ponovo biti naseljena, poljoprivrednici cenjeni i uvaženi i od strane države potpomognuti. Radnici moraju dobiti zakonsku i političku zaštitu od bilo kog oblika eksploatacije. Lečenje mora biti dostupno svima, nemoćne osobe moraju imati garantovanu i adekvatnu pomoć. Obavezujemo se jedni drugima i Vojvodini da ćemo uraditi sve da tako i bude. Živela slobodna Vojvodina!

Biro za informisanje
Lige socijaldemokrata Vojvodine




Izjave | Sreda, 06. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv izgradnje crkve kod Štranda

Šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da su odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv većine odluka i planova koje su bile na jučerašnjem dnevnom redu gradskog parlamenta. 
Odbori LSV | Ponedeljak, 04. 03. 2024. | Komentara: 0

Žolt Sakalaš da sankcioniše neustavno i protivzakonito delovanje Sime Salapure i Nenada Domjeskova

Zbog konstantnog neisticanja zastave AP Vojvodine na zgradi Skupštine grada Zrenjanina i kršenja propisa, odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina ponovo su poslali dopis pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Žoltu Sakalašu.
Saopštenja | Ponedeljak, 04. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš zabranio ligašima koaliciju sa naprednjacima

Članovi Glavnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, na svojoj devetoj sednici, na predlog predsednika stranke Bojana Kostreša, doneli su odluku o zabrani predizbornih i postizbornih koalicija sa Srpskom naprednom strankom na predstojećim lokalnim izborima.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook