Osnažiti preventivu u borbi protiv raka grlića materice

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Nedelja, 26. 01. 2020. | Komentara: 0

Osnažiti preventivu u borbi protiv raka grlića materice

Novi Sad, 26. januar 2020 - Evropska nedelja borbe protiv raka grlića materice u Srbiji je obeležena u senci negativne statistike. Srbija se i dalje nalazi u grupi zemalja sa visokim stopama obolevanja i umiranja u Evropi. Kada je reč o obolevanju od raka grlića materice, Srbija se, posle Letonije, Bosne i Hercegovine, Estonije i Moldavije nalazi na petom mestu u Evropi. Takođe, naša zemlja se i po umiranju od ove vrste raka kod žena nalazi na petom mestu u Evropi, posle Rumunije, Moldavije, Bugarske i Litvanije. Tokom 2016. godine u Srbiji je registrovano 1239 novoobolelih žena svih uzrasta od raka grlića materice, a tokom iste godine 453 žene su u Srbiji umrle od ove vrste raka. 

LSV

Podaci sa kojima raspolaže javnost odnose se na 2016. godinu kada je rađen organizovan skrinig, koji i tada nije obuhvatio 75 % ciljane populacije, a u skriningu je učetvovalo samo 17 domova zdravlja. Takođe, nije poznato da li je obuhvat žena koje su pozvane na preventivni pregled bio na prvom ili drugom pregledu, jer po Vodiču dobre prakse, tek posle dva negativna rezultata sledeći pregled se obavlja nakon tri godine. Nedostaju i analize uzroka mortaliteta po regionima. 

Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine ukazuje da upravo nedostatak pravih podataka o rezultatima skrininga , izveštaja o kontroli usluga u toku sprovođenja skringa, uvođenju novih metoda sprečavanja oboljenja, kao što je vakcina protiv Humanog papiloma virusa, ne možemo govoriti o napretku u sprečavanju oboljenja od raka grlića materice. 

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Vojvodine, tokom 2017. godine procenat preventivnih pregleda u ukupnom broju pregleda kod ginekologa u ustanovama primarne zdravstvene zaštite na teritoriji Južnobačkog okruga se kreće u rasponu od 19,70% u Domu zdravlja „Titel“ do 68,17% u Domu zdravlja „Žabalj“. Najveći obuhvat žena ciljanim pregledom radi ranog otkrivanja raka grlića materice  u 2017. i 2016. godini je postignut u Domu zdravlja „Novi Sad“  (36,45% odnosno 40,2%), a najmanji u Domu zdravlja „Bačka Palanka“ (0,70% odnosno 2,57%).  

Domovi zdravlja su prva karika u sprovođenju preventivnih mera i pregleda. Po Nacionalnom programu ranog otkrivanja karcinoma grlića materice, domovi zdravlja  pozivima treba da obuhvate najmanje trećinu ciljne populacije tokom jedne godine. Zato se FŽ LSV zalaže za aktivniju ulogu domova zdravlja, javno objavljivanje statitstičkih podataka i na sajtovima domova zdravlja.

Forum žena LSV insistira da preventivne mere, kao deo nacionalnog programa za sprečavanje maligniteta, moraju da sprovode i nadležne ustanove u skladu sa vodičima dobre prakse.

 Forum žena
Lige socijaldemokrata VojvodineDogađaji | Nedelja, 16. 02. 2020. | Komentara: 0

Bojkot je loš jer će povećati broj poslanika SNS

Pitanje Vojvodine je pitanje koje mora da se drži otvorenim. Vojvodina je jedina šansa ove zemlje da pokaže kako treba da se živi u zemlji u kojoj je nedopustivo da se crkvi vrati pola Nacionalnog parka Fruška gora, a oni prvo što urade uzmu motorke i poseku, izjavio je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak. 
Izjave | Subota, 15. 02. 2020. | Komentara: 0

Lazić: Žene žele da budu ravnopravne u donošenju odluka

Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Nada Lazić izjavila je danas da žene žele da budu ravnopravne sa muškarcima kada je u pitanju donošenje odluka i vođenje politika kako na republičkom, tako i na svim lokalnim nivoima. To će im, u velikoj meri, omogućiti izmenjen Zakon o izboru narodnih poslanika, koji propisuje da na izbornim listama mora biti 40% manje zastupljenog pola, odnosno žena. 
Saopštenja | Subota, 15. 02. 2020. | Komentara: 0

LSV: Pokret slobodnih građana da osudi izjave Sergeja Trifunovića

Liga socijaldemikrata Vojvodine poziva članove i članice Pokreta slobodnih građana da se ograde od izjava predsednika njihove stranke Sergeja Trifunovića i osude njegov neprimeren rečnik.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook