Otkud MUP-u slava u sekularnoj državi?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 29. 12. 2011. | Komentara: 0

Otkud MUP-u slava u sekularnoj državi?

BEOGRAD – Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak zatražio je danas u Narodnoj skupštini, tokom dela sednice na kojoj se postavljaju pitanja Vladi Srbije, odgovor na pitanje zašto Ministarstvo unutrašnjih poslova u sekularnoj državi obeležava krsnu slavu.

Canak skuptina

Kako je naveo, to pitanje je već postavio ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću pre nekoliko meseci, ali na njega nije dobio odgovor. Čanak isprva ni danas nije dobio odgovor na to pitanje, ali mu je zatim ministar prosvete i nauke Žarko Obradović u ime Dačića rekao da je reč o zatečenom stanju koje ne postoji samo u MUP-u, sa čim se Čanak složio.  
– Krsna slava je porodični običaj u pravoslavnim porodicama, a nije državni niti praznik države. Zatečeno stanje koje je zatekao ministar Dačić i koje su zatekli ljudi u javnim preduzećima koja slave slavu, je zatečeno stanje propusta u prošlosti sa kojima se mora raskinuti. Ja verujem da ćete se vi kao socijalisti složiti sa mnom – istakao je Čanak. Zapitao je i kako je moguće da u sekularnoj državi penzijsko i invalidsko osiguranje država uplaćuje sveštenicima, i ako već uplaćuje, zašto onda samo sveštenicima Srpske pravoslavne crkve. Ostao je i bez tog odgovora.

Uvozi li Srbija nuklearni otpad?
Lider LSV je zatim upitao ministra životne sredine i prostornog planiranja Olivera Dulića da li Srbija uvozi nuklearni otpad i da li se on skladišti u Srbiji, ugrožavajući pri tom zdravlje građana? Takođe, Čanka je interesovao i od čega potiče četvrtina primanja preduzeća koje se bavi skladištenjem nuklearnog otpada, a koje potiče iz spoljno trgovinskih aranžmana.
– Koji su tu aranžmani i o čemu se tu zaista radi – upitao je Čanak. Na direktno pitanje Dulić nije dao odgovor, rekavši samo da je zakonom zabranjen uvoz nuklearnog otpada u Srbiju. Na dalje insistiranje lidera LSV, ministar Obradović je obećao da će mu nakon nastupajućih praznika dostaviti podatke o tim prihodima, budući da ih ne zna napamet.  Nenad Čanak je ministarku pravde Snežanu Malović pitao da li su nastupi inženjera Milutina Mrkonjića, u kojima traži oslobađanje pravosnažno osuđenih lica pritisak na nezavisno sudstvo.
– Tu se naravno radi o Radetu Markoviću, Mihalju Kertesu i Dragoljubu Milanoviću, pravosnažno osuđenih za zločin na Ibarskoj magistrali i ubistvo Ivana Stambolića. Dakle, da li je to napad na nezavisno sudstvo – upitao je Čanak, ali direktan odgovor nije dobio.

Ko određuje visinu naknada?

Lidera LSV je interesovalo zbog čega carina dokumente o uvozu IT opreme, koji su inače poslovna tajna svakog preduzeća, dostavlja agencijama poput SOKOJ-a, PI i OFPS i kako je moguće da komisija za intelektualnu svojinu tim organizacijama i agencijama dala pravo da direktno proglašava sve „što im pada na pamet“ nečim što ima veze sa njihovom delatnošću.
– Tu mislim na fotokopire, skenere i ostalu IT produkciju koja nema nikakve veze sa agencijskim poslovima o kojima sam govorio. Ja nemam koga to da pitam, jer ovde ne vidim ministre koji bi mi na to odgovorili. Strašno bih voleo kada bi se ministri koji sad nisu prisutni, podsetili kako su postali ministri i ko je za njih glasao da bi bili ministri, kao i odgovornosti koju imaju prema građanima ove zemlje koju predstavljaju poslanici koji sede u ovoj skupštini – istakao je Čanak. Takođe, naveo je da bi bilo interesantno objaviti vlasničku strukturu tih agencija, jer bi time bile otklonjene sumnje da su u pitanju privatni interesi

(BILSV, 29. 12. 2011.)



Saopštenja | Utorak, 27. 02. 2024. | Komentara: 0

Napad na grb i zastavu Vojvodine napad su na samu autonomiju Vojvodine

Pre 20 godina, odlukom njene Skupštine, Autonomna Pokrajina Vojvodina dobila je svoje simbole. Zastavu i grb.
Odbori LSV | Ponedeljak, 26. 02. 2024. | Komentara: 0

Zašto načelnik Gradske uprave Zrenjanina Nenad Domjeskov krije informacije od javnog značaja?

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina uputila je još 22. januara Gradskoj upravi Zrenjanina zahtev kojim traži informaciju o ukupnom broju građana sa teritorije grada Zrenjanina koji su upisani u birački spisak.

Saopštenja | Petak, 23. 02. 2024. | Komentara: 0

Obustaviti postupak proterivanja Andreja Gnjota i Elene Koposove

Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI zahteva od vlasti da zaustave proterivanje aktivista Andreja Gnjota iz Belorusije i Elene Koposove iz Ruske Federacije, koji su spas od progona u svojim državama pronašli u Srbiji.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook