Otpad je resurs koji se može i mora koristiti

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 18. 03. 2017. | Komentara: 0

Otpad je resurs koji se može i mora koristiti

Novi Sad, 18. mart 2017 - Kako je moguće da neke zemlje prerađuju otpad i zarađuju na tome, a da Srbija to nije u stanju?
 
Kako je moguće da širom Srbije postoji više od 3.500 divljih deponija, od čega je 700 samo u Vojvodini? Deponije nam se obrušavaju na puteve, njive i reke.

LSV
 
Zašto Srbija nije u stanju da iskoristi preko dva miliona tona otpada koliko sama proizvodi, dok, recimo, Nemačka koristi svoj i još uvozi preko 12 miliona tona otpada.
 
Republika Srbija mora prestati da otpad smatra smećem već resursom koji se može i mora koristiti. 

Primena koncepta cirkularne ekonomije, odnosno podsticanje uvođenja čistije proizvodnje, otvaranje zelenih radnih mesta, ekodizajna, reciklaže i drugih poslovnih modela, velika je šansa za razvoj Srbije.
 
Isto tako, nedopustivo je da u čitavoj zemlji umesto neophodnih 27 postoji svega nekoliko regionalnih centara i sanitarnih deponija po EU standardima. 
 
Od ekološkog dinara koji se prikuplja na lokalnom nivou i sredstava koje zagađivači uplaćuju za zaštitu životne sredine u budžet Republike Srbije godišnje se prikupi oko 6 milijardi dinara.
 
To je novac kojim bi se moglo izgraditi najmanje pet regionalnih centara za tretiranje otpada godišnje, pa bi nam zemlja ubrzo bila urednija i bogatija. Umesto toga, novac se uglavnom troši nenamenski, a svakog dana niču nove divlje deponije.
 
Krajnje je vreme da se to promeni.

https://www.youtube.com/watch?v=nHqJ75Txin8

Kandidat za
predsednika Republike Srbije
Nenad Čanak



Saopštenja | Subota, 17. 02. 2024. | Komentara: 0

Srbija da oda počast žrtvi Alekseja Navaljnog

Stradanje lidera ruske opozicije Alekseja Navaljnog u Putinovom gulag  samo je još jedna slika zločinačkog i staljinističkog karaktera vlasti u Kremlju.
Odbori LSV | Petak, 16. 02. 2024. | Komentara: 0

Preskup vatromet u Novom Sadu još jedan primer bahatosti i bezobrazluka gradske vlasti

Liga socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI poručuje novosadskoj gradskoj vlasti da je licemerna i da ne vodi računa o interesima građana Novog Sada.
Odbori LSV | Četvrtak, 15. 02. 2024. | Komentara: 0

Neprimereno obeležavanje dana državnosti u Novom Sadu

Pozdravljamo obeležavanje Dana državnosti Republike Srbije, ali smatramo nedopustivim i neprimerenim da se to radi artiljerijskom paljbom sa Petrovaradinske tvrđave, sa koje je Novi Sad na sličan način bombardovan, paljen i uništen 1849. godine.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook