Paljenje vojvođanske zastave je izraz mržnje i napad na Srbiju

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 31. 03. 2021. | Komentara: 0

Paljenje vojvođanske zastave je izraz mržnje i napad na Srbiju

Novi Sad, 31. mart 2021 - Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva sve aktere društvenog života, posebno nosioce vlasti i medijske kuće, da zaustave sve veću poplavu netolerancije, govora mržnje i provokacije međunacionalnih sukoba.

LSV

Hapšenje osoba koje su sa prostorija javnog preduzeća u Ruskom Krsturu, tokom dana, skinule zastave Vojvodine, Srbije i zastavu rusinske nacionalne manjine, a zatim spalile vojvođansku, odgovor je na protivzakonito delovanje.

Liga socijaldemokrata Vojvodine traži da se bavimo uzrocima i preventivom na taj način što će se sistematski osuđivati netolerancija, govor mržnje i šovinizam, a propagirati razumevanje i poštovanje među narodima, kao i tolerancija prema različitom.

Ovakvi primeri ukazuju na sve zastupljeniju netoleranciju i pokušaj gušenja ideje zajedništva. Paljenje vojvođanske zastave, koja nema nacionalna obeležja, je put ka urušavanju multikulturalizma, tradicije sužuvota i dobrosusedskih odnosa u višenacionalnim sredinama.

Ustav Srbije propisuje da Vojvodina ima svoja obeležja. Skupština Vojvodine je legitimno propisala pravo na upotrebu pokrajinskog grba i zastave. S obzirom na sve ovo, ovakav vandalski čin je protivustavno i krivično delo.

Zauzimanje proaktivne uloge u osudi šovinizma, netolerancije i fašizma je put kojim Srbija treba da napreduje ka ostvarivanju modernog demokratskog društva u kome se svi osećaju sigurno.

Sekretarijat za informisanje
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Utorak, 27. 02. 2024. | Komentara: 0

Napad na grb i zastavu Vojvodine napad su na samu autonomiju Vojvodine

Pre 20 godina, odlukom njene Skupštine, Autonomna Pokrajina Vojvodina dobila je svoje simbole. Zastavu i grb.
Odbori LSV | Ponedeljak, 26. 02. 2024. | Komentara: 0

Zašto načelnik Gradske uprave Zrenjanina Nenad Domjeskov krije informacije od javnog značaja?

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina uputila je još 22. januara Gradskoj upravi Zrenjanina zahtev kojim traži informaciju o ukupnom broju građana sa teritorije grada Zrenjanina koji su upisani u birački spisak.

Saopštenja | Petak, 23. 02. 2024. | Komentara: 0

Obustaviti postupak proterivanja Andreja Gnjota i Elene Koposove

Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI zahteva od vlasti da zaustave proterivanje aktivista Andreja Gnjota iz Belorusije i Elene Koposove iz Ruske Federacije, koji su spas od progona u svojim državama pronašli u Srbiji.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook