Papuga: Izbori za savete nacionalnih zajednica nisu bili fer

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Ponedeljak, 05. 11. 2018. | Komentara: 0

Papuga: Izbori za savete nacionalnih zajednica nisu bili fer

BEOGRAD – Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine i nositeljka liste „Biti i ostati Rusin“ Olena Papuga ocenila je danas da su juče održani izbori za Nacionalne savete nacionalnih manjina/nacionalnih zajednica protekli u ne baš demokratskoj atmosferi, da je duga predizborna kampanja donela mnogo nelogičnosti i posvađala ne samo rusinsku nacionalnu zajednicu, kojoj ona pripada, nego i sve druge nacionalne zajednice. Navela je i da su ovi izbori bili gori nego parlamentarni ili lokalni. Ona je na konferenciji za novinare u holu Doma Narodne skupštine, komentarišući situaciju u rusinskoj nacionaloj zajednici, istakla da je Srpska napredna stranka koristila sva moguća sredstva da bi došla do glasača i da bi ih kupila.

LSV
 
- Od avgusta do juče su bile organizovane razne ekskurzije, iz svih rusinskih sela su odvozili ljude na Avalu i Frušku goru, išli su na večere i ručkove po vinarijama na Fruškoj gori. Ko je sve to platio? Država nije davala novac listama za izbore za nacionalne savete, ni za kampanju, ni za promociju, pa se pitam odakle SNS-u toliko sredstava da dva meseca vodi ljude na ekskurzije. O paketima i sendvičima da ne govorim – naglasila je Olena Papuga.
 
Kako je rekla, upravo zbog ovakve situacije ministar za lokalnu samoupravu Branko Ružić nije u pravu kada kaže da su ovi izbori bili fer i demokratski. Prema njenim rečima, takva izjava ministra govori samo o tome da on ili nije pratio izbore ili ga nacionalne zajednice ne interesuju. Papuga je zamerila i što javni servis, osim RTV-a, nije pridavao pažnju ovim izborima.
 
- Zašto to njima nije važno, zašto im multikulturalnost u Srbiji nije važna? Zašto neće da se pripadnici nacionalnih zajednica i većinskog naroda bolje upoznaju? – upitala je Papuga.
 
Papuga je naglasila i da su tokom jučerašnjeg dana bili veliki pritisci, pošto je SNS u svim nacionalnim zajednicama imala svoje liste koje su nosile slične nazive - Bunjevci zajedno, Rusini zajedno, Hrvati zajedno.
 
- To su bile liste čiji su nosioci članovi SNS. U rusinskim selima je bio toliki pritisak na ljude, od kupovine do izvođenja ljudi, džipovi iz Beograda, ne znam šta su nepoznati ljudi u kapuljačama radili u jednom malom selu. Pritisci su bili na sve strane – naglasila je.
 
Olena Papuga je naglasila i da nosiocima lista nije bilo omogućeno da imaju posmatrače u biračkim odborima, jer su ih sačinjavali samo pripadnici SNS. Nosioci lista su imali pravo na posmatrače u proširenom sastavu, ali su njih morali da plate iz svog džepa.
 
Osim ovoga, poslanica LSV je naglasila da posebni birački spiskovi nisu bili ažurirani, da su pozivi stizali ljudima koji posle nisu mogli da glasaju jer ih nije bilo na spiskovima koji su se nalazili na biračkim mestima. Osim toga, navela je da je njen otac preminuo 2015. godine a dobio je poziv za glasanje. Papuga je zamerila i što pozivi nisu štampani na jezicima nacionalnih zajednica.
 
(BILSV, 05.11.2018)



Odbori LSV | Utorak, 26. 03. 2024. | Komentara: 0

Lokalna vlast u Zrenjaninu 11 meseci nije konstituisala Savet za odbranu i bezbednost

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI smatra da je nedopustivo, ali i protivno odredbama Statuta grada Zrenjanina što lokalna vlast u Zrenjaninu, gotovo 11 meseci posle imenovanja članova Saveta za odbranu i bezbednost, nije konstituisala ovo telo.
Odbori LSV | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

U čije ime i za čiji račun je organizovana bakljada povodom godišnjice bombardovanja?

Ako huliganske bakljade, praćene militantnim obećanjima, koje se odigravaju na saobraćajnici u neposrednoj blizini spomenika kulture čiju bezbednost i ugrožavaju, nemaju veze sa aktuelnom vlasti i policijskim službama, onda neka se novosadska vlast od njih ogradi i osudi ih, a policija uradi ono što joj je posao. 
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva narodne poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve u poslove države.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook