Papuga: Izbrisana sam iz posebnog biračkog spiska da ne bih prva predala listu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Četvrtak, 04. 10. 2018. | Komentara: 0

Papuga: Izbrisana sam iz posebnog biračkog spiska da ne bih prva predala listu

BEOGRAD – Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga upitala je danas ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branka Ružića da li je upućen u to šta se dešava u kampanji za izbore nacionalnih saveta nacionalnih manjina, ističući da vladajuće stranke opstruišu taj proces. Ona je ministra Šarčevića i ministarku Joksimović upitala i da li znaju da učenici prvog i petog razreda osnovne škole, koji nastavu slušaju na nekom od manjinskih jezika, još nisu dobili udžbenike. Kako je navela, slična je situacija i sa nekim predmetima u srednjim školama.

LSV

Poslanica LSV je istakla da će izbori za Nacionalne savete biti održani u nedelju 4. novembra, a da postoje velike opstrukcije od strane vladajuće stranke, i to u svim opštinama.
 
- Onemogućene su mesne zajednice, overivači, notari itd. Čak sam ja bila ispisana iz posebnog biračkog spiska da ne bi lista kojoj ja pripadam prva predala listu. Kad je vodeća stranka predala listu, ja sam upisana u posebni birački spisak. To nije moguće. Ja sam članica Nacionalnog saveta u dva saziva i nemoguće je da nisam bila upisana. Našla sam čak i staro rešenje da sam upisana u posebni birački spisak – naglasila je Papuga.
 
Istakla je i da jedno udruženje Crnogoraca iz Kule neće izaći na izbore. Bojkotuju ih jer se pripadnici vladajuće stranke masovno upisuju u posebni birački spisak navodeći da su pripadnici crnogorske nacionalne zajednice. 

 
Šta je sa niskotiražnim udžbenicima, opet?
 
Papuga je u toku današnje sednice Skupštine Srbije, koristeći instituciju pitanja poslanika, kazala da izjava ministarke za evropske integracije Jadranke Joksimović da je Srbija napredovala oko izdavanja udžbenika na jezicima nacionalnih manjina niije tačna. Kako je pojasnila, pohvala Evropske komisije o napretku u izdavanju takozvanih niskotiražnih udžbenika stoji jer Srbija jeste napredovala, ali to još uvek nije ono kako bi trebalo da bude.
 
- Ja pripadanm rusinskoj nacionalnoj zajednici i mogu da kažem da udžbenici za prvi i peti razred uopšte ne postoje. Znači, to je novi program koji je sada uveden u obrazovanje i učenici prvog i petog razreda do dana današnjeg, a već je oktobar, nemaju iz čega da uče. Navodno su stigli neki udžbenici koje je izdao Zavod za izdavanje udžbenika, a sve ono što treba da izda privatna firma, odnosno Klet, nije do danas izdato. Tako da pitam i ministarku Joksimović i ministra Šarčevića da li su u to upućeni i da li je opet kriza oko niskotiražnih udžbenika? Da li su Klet i drugi privatni izdavači opet zatajili? Da li oni to kontrolišu i kada će izaći udžbenici za prvi i peti razred, a tiču se ne samo rusinske nacionalne zajednice nego i drugih pripadnika nacionalnih manjina – navela je Papuga u svom poslaničkom pitanju.
 
Istakla je i da u gimnazijama u kojima učenici nastavu pohađaju na jezicima nacionalnih manjina, ne postoje prevedeni udžbenici za hemiju, geografiju, fiziku. Dodaje da učenici uče ili iz udžbenika koji su na srpskom jeziku ili iz onih koji su izašli još 1997. godine, pa na nekima piše da je država u kojoj su objavljeni SFRJ ili SRJ.

(BILSV, 04.10.2018)



Odbori LSV | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Gradska uprava Zrenjanina, na čelu sa načelnikom Nenadom Domjeskovim, opet krši zakon

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Zrenjanin podneo je danas Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti žalbu protiv Gradske uprave grada Zrenjanina, jer pomenuti organ, čiji je načelnik Nenad Domjeskov, nije odgovorio na pitanje upućeno još 22. januara 2024. godine.
Događaji | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Srećan 8. mart, Međunarodni dan žena

Svuda i na svakom mestu moramo insistirati na ravnopravnosti, poštovanju i jednakoj zastupljenosti žena u javnom i političkom životu. 
Izjave | Sreda, 06. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv izgradnje crkve kod Štranda

Šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da su odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv većine odluka i planova koje su bile na jučerašnjem dnevnom redu gradskog parlamenta. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook