Papuga: Kada će biti donet Zakon o finansiranju Vojvodine?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Nedelja, 24. 11. 2019. | Komentara: 0

Papuga: Kada će biti donet Zakon o finansiranju Vojvodine?

Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga istakla je da će Vojvodina, već devastirani region, u 2020. biti još bednija. To je njen zaključak na osnovu predloženog republičkog budžeta za 2020. godinu. Kako kaže, LSV u svojim govorima o budžetima već godinama skoro ništa ne menja jer se od donošenja Ustava 2006. godine ništa nije promenilo. Ona je upitala i kada će biti donet Zakon o finansiranju Vojvodine, da bi se znalo koje su potrebe ove pokrajine i koliko ona troši.

LSV

Ustavnih sedam i transfernih 47

Kako navodi Papuga, Ustav kaže da budžet AP Vojvodine mora da bude najmanje sedam posto u odnosu na budžet Republike Srbije. AP Vojvodina će u 2020. godini iz republičkog budžeta dobiti 75 miiljardi dinara, a od toga su 47 milijardi transferna sredstva za obrazovanje i zdravstvo i za druge potrebe, a samo 35,2 milijardi za druge potrebe gde se predviđaju investicije. Prema njenim rečima, malo ostaje za finansiranje kapitalnih investicija. 

- Pošto zakon o finansiranju Vojvodine do danas nije donet, o sredstvima koja se usmeravaju ka ovoj pokrajini može samo da se nagađa. Ministar Siniša Mali je izjavio da Vojvodina dobija i više nego što joj po Ustavu pripada, odnosno da dobija i više od 8%. Tu su bile nabrojane i nekakve carine, iako znamo da carine sa Horgoša, na primer, ne ostaju u Vojvodini – dodala je Papuga, koja je i ovog puta govorila na svom maternjem rusinskom jeziku, što joj omogućava Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisma.

Izgradnja Fruškogorskog koridora realna koliko i metro u Beogradu

Ona je navela i da, kada je u pitanju izgradnja puta IB reda, Fruškogorski koridor, predlogom budžeta je to samo nagađanje da do većih ulaganja može da dođe u 2020. 

- To se vidi u nameri da će od neimenovanih kineskih banaka da se uzme kredit od 550 miliona evra. Međutim, o tim evrima se priča samo u delu budžeta u kom se spominju planovi za zaduživanje. U tim evrima nema konkretnih rashoda iz kojih bi se ta sredstva finansirala. Ukoilko se planira da će u 2020. godini Fruškogorski koridor početi da se gradi, onda na razdelu mora da se vidi budžetska pozicija koja odgovara rashodima, a toga nema u planovima rashoda za 2020. Što se tiče Fruškogorskog koridora, mislim da je njegova izgradnja realna koliko i metro u Beogradu. Meni se čini da od toga neće biti ništa – zaključila je Papuga.

Dodala je i da je najveća investicija i jedini put u Vojvodini put Ruma – Loznica, o čemu svedoči i mapa o kojoj je pre nekoliko dana pričala Nada Lazić.

Da li svi treba da se presele u Beograd i Novi Sad?

- Goran Vesić ovih dana hvali budžet grada Beograda za 2020. i kaže da će on biti najveći u istoriji grada i iznosiće 134 milijardi dinara. Da li je Beograd region kao Vojvodina i da li Beograđani čine 1/3 stanovništva Srbije kao i Vojvođani? Nije tako. Budžet Beograda će biti 134 milijarde dinara, a budžet cele Vojvodine, jednog regiona, samo 76 milijardi. Pitam Vladu, pitam ministra finansija, da li je to razvoj Srbije koji propagira ova vlada. Centralizacija kroz novi budžet za 2020. godinu se ne vidi samo kroz budžet Beograda nego i kroz budžet Novog Sada, gde se centralizuje Novi Sad i ponovo najveća sredstva vojvođanskog budžeta idu u taj grad. Da li svi građani republike Srbije treba da se presele u Beograd ili Novi Sad? – upitala je Papuga. 

Sve manje za poljoprivredu i nacionalne savete

Poslanica LSV je istakla i da poljoprivrednici godinama zahtevaju da agrarni budžet iz republičke kase iznosi barem pet posto ukupnog budžeta, što je i zakonska obaveza koju država ne poštuje. 

- Udeo poljoprivrede u ukupnom nacionalnom budžetu za 2020. će izositi 3,54%, što poljoprivredici nisu očekivali. Subvencije u poljoprivredi ostaju iste – 4.000 dinara po hektaru i 1.200 dinara po hektaru za dizel gorivo. Daću samo neke razlike u cenama. Cene u 2011. godini - nafta je koštala 95 dinara, kukuruz 24, pšenica 28, a subvencije po hektaru su iznosile 14.000 dinara. Cene u 2019. godini - nafta 165 dinara, kukuruz 16, pšenica 15 dinara, a subvencije 4.000 dinara – ukazala je Olena Papuga.

Sredstva za Nacionalne savete nacionalnih manjina ostala su ista kao i u pretprošloj godini, a obaveze i ovlašćenja su povećani. 

- To zahteva ozbiljno stručno angažovanje više osoba koje bi bile zaposlene u nacionalnim savetima i brinule o svim oblastima. Zakonska ograničenja, u smislu iznosa sredstava na godišnjem nivou, kao i ograničenja da samo 50% sredstava može da se potroši na plate i druge materijalne troškove, onemogućavaju adekvatno angažovanje stručnih ilca, pa se time smanjuje i obim aktivnosti u nacionalnnim savetima. Drugim rečima, radi se onoliko koliko sredstva dozvoljavaju – navela je Papuga.

Sekretarijat za informisanje
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Četvrtak, 22. 02. 2024. | Komentara: 0

Nedopustiv pritisak na prosvetne radnike

Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI poziva Ministarstvo prosvete da obezbede nesmetani rad prosvetnih radnika, kako onih u nastavi, tako onih koji učestvuju u kreiranju nastavnog sadržaja.
Saopštenja | Sreda, 21. 02. 2024. | Komentara: 0

Vojvodina je naša kuća - očuvaćemo vojvođanski način života

Dan maternjeg jezika prilika je da se naglasi potreba afirmisanja višejezičnosti u Vojvodini.
Odbori LSV | Utorak, 20. 02. 2024. | Komentara: 0

Nesposobna zrenjaninska vlast prevazilazi samu sebe u neradu

Predstavnici Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani su danas obeležili godinu dana nerada na parkingu u centru grada.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook