Papuga: Zašto država ne plaća kamate za kašnjenje isplata poljoprivrednicima, a poljoprivrednici plaćaju zbog greške države i o izmenama lošeg Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Petak, 19. 07. 2019. | Komentara: 0

Papuga: Zašto država ne plaća kamate za kašnjenje isplata poljoprivrednicima, a poljoprivrednici plaćaju zbog greške države i o izmenama lošeg Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom

BEOGRAD - Zašto je 13 meseci bilo potrebno Upravi za agrarna plaćanja da obradi zahteve poljoprivrednika kojima se refundiraju troškovi prilikom kupovine poljoprivredne mehanizacije, sa državnog konkursa, i još sedam meseci da pošalju rešenja o isplati novca? - pitala je na sednici Narodne skupštine Republike Srbije, premijerku Anu Brnabić i ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga. Ona je naglasila, da ceo taj postupak traje 20 meseci i u tom periodu poljoprivrednici moraju da izmiruju obaveze, među kojima su i kamate na tu kupovinu, iako je za nabavku novac država obezbedila.

LSV

- Da li je to zato što je obaveza države da se nakon slanja rešenja, po zakonu, u roku od 21 dan mora isplatiti novac? Poljoprivrednici tvrde da se to namerno sporo radi i da se oduglovlači sa rešavanjem predmeta i to bez kamata. Istovremeno, kada poljoprivrednici recimo ne plate odvodnjavanje ili porez na vreme, kasnije moraju i zatezne kamate za iste namete da izmire. Zašto zakon nije isti i za državu i za poljoprivrednike? - upitala je Papuga.

Prema njenim rečima, država duguje poljoprivrednicima premije za mleko i junad, opet i do godinu dana, i u tom periodu isplate kamate nisu zaračunate.

- Država nema obavezu da plati nikakvu nadoknadu za to kašnjenje. Koliko je za 2018. isplaćeno podsticaja za traktore, a koliko za mehanizaciju, koliko nije isplaćeno, zašto i kada će? To se prevashodno odnosi na 2018, ali me interesuje da li je ostalo nešto neisplaćeno i za 2017. - zaključila je poslanica LSV.

Druga tema koju je Papuga pokrenula poslaničkim pitanjem predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić i ministarki Slavici Đukić – Dejanović odnosila se na to da je prošlo godinu dana od početka važenja Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, od kada su na snagu stupila sva loša rešenja koja su višestruko oštetila porodicu.

- Godinu dana kasnije, ne nazire se početak procesa njegove izmene, u korist trudnica, porodilja i porodica sa malom decom. Podsećam i da je pre pet meseci Ustavnom sudu poslata inicijativa za ocenu ustavnosti, budući da krši Ustav, u suprotnosti je sa Konvencijom o zaštiti materinstva, dovodi na rub siromaštva porodice u kojima su trudnice, porodilje, preduzetnice na koje se odnosi ovaj zakon i sve porodice sa malom decom, koje snose posledice loših rešenja Zakona. Kada ce na dnevni red stici izmene Zakona, kojim sigurno neće biti nadoknađena šteta, ali će roditeljstvo i odrastanje dece biti bar malo bezbrižnije - istakla je Papuga.

(SzILSV, 19.07.2019)Saopštenja | Petak, 23. 08. 2019. | Komentara: 0

Pritisci na kandidate LSV u opštini Kovačica

Zbog nepoštovanja osnovnih pravila demokratskog izbornog procesa, te ako se nastavi sa pritiscima, Liga socijaldemokrata Vojvodine neće imati kandidate na predstojećim izborima za Savete mesnih zajednica u opštini Kovačica. Kandidati LSV bili su spremni da se nadmeću za glasove birača, ali su u prethodnih nekoliko dana aktivisti Srpske napredne stranke, preko svojih posrednika, upozoravali kandidate LSV da kandidatura na izborima nije mudar potez.
Saopštenja | Petak, 23. 08. 2019. | Komentara: 0

MUP da izmeni apsurdne odredbe u Pravilniku o registraciji motornih i priključnih vozila

Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije da revidira i izmeni apsurdne odredbe u Pravilniku o registraciji motornih i priključnih vozila i Pravilnik o vozačkim dozvolama.  
Saopštenja | Četvrtak, 22. 08. 2019. | Komentara: 0

Stamatović gazi Ustav Srbije, a tužilaštvo ćuti

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je političko delovanje predsednika opštine Čajetina i lidera stranke Zdrava Srbija Milana Stamatovića veoma opasno po Srbiju. ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook