Poboljšati mere pronatalitne politike budžetom za 2020. godinu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 13. 11. 2019. | Komentara: 0

Poboljšati mere pronatalitne politike budžetom za 2020. godinu

Novi Sad, 13. novembar 2019 - Trenutnom verzijom Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom je oštećeno oko 13.000 porodica u Srbiji. Liga socijaldemokrata Vojvodine predlaže da na narednoj sednici, u trenutku usvajanja Zakona o budžetu za 2020. godinu, ne bi bilo loše dodati neku poziciju kojom će biti isplaćivane naknade porodiljama za svako živorođeno dete, povećan minimum koji se obračunava, da se ne bi ponovili sramotni iznosi koji ubrajaju i odbijanje za isplatu. Budući da je za 20. novembar najavljena sednica Narodne skupštine Republike Srbije sa tačkom dnevnog reda koja se odnosi na budžet za 2020. godinu, možda je ovo najbolji period da se institucije i resorni ministri pozabave temom mera pronatalitetne politike, osim što se njome služe za naslove u medijima.

LSV

Podsetiću, Liga socijaldemokrata Vojvodine je kroz aktivizam svojih članica, postavljanjem poslaničkih pitanja i aktivnostima sa ciljem upozorenja na ozbiljnu situaciju sa kojom se suočavaju porodice oštećene novim Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom – nebrojeno puta predložila rešenja kojima bi se ova situacija bar ublažila u pozitivnom smislu. Naši narodni poslanici su u trenutku predlaganja izmena pomenutog Zakona još 2014. godine izrazili podršku članicama kampanje „Pravo za mame“, ali je do usvajanja došlo tek krajem 2017. godine, a sa primenom se počelo od 1. jula 2018. godine. Na jedno dobro, naišle su stotine loših rešenja predviđenih najnovijom verzijom teksta, zbog čega je od izuzetne važnosti da se u budžetu za 2020. godinu uvrste sredstva kojima će loš položaj trudnica, porodilja i porodica sa malom decom biti ispravljen. Tek opredeljenim sredstvima za ovu namenu u budžetu može se planirati izmena spornog Zakona.

Podržavamo izmene Zakona koje su predložile organizacije civilnog društva, a odnose se na sledeće delove:

- Uvrstiti garantovani minimum porodiljske naknade za žene koje su radile u kontinutitetu najmanje 18 meseci, budući da je to period za koji se uzima prosek zarada. Ipak, preporuka je da se ovaj period skrati na 12 meseci, kako je bilo u prethodnom tekstu Zakona.

- Ubaciti minimalnu zaradu na nivou Republike Srbije u izračunavanje proseka zarade za mesece kada porodilja nije radila. Važno je postaviti granicu ispod koje porodilja ne sme primati naknadu. Možda nije radila pre porođaja, ali beba ne pita za dužinu staža njene majke, već traži i pelene, vlažne maramice, kremu protiv ojeda, eventualno adaptirano mleko...

- Vratiti maksimalni iznos proseka zarada na pet prosečnih plata, jer su ovim rešenjem Zakona oko 400 žena u Srbiji oštećene za više od 90.000 dinara za novac koji su zaradile u toku rada, a poslodavci su za njih plaćali poreze i doprinose.

- Dozvoliti majkama preduzetnicama da za svako treće i/ili naredno dete dobiju dve godine porodiljskog odsustva, jer su za njega prethodno uplaćivale poreze i doprinose. Jednako kao što se pred roditelje dece sa invaliditetom ne sme i ne može staviti izbor: naknade za odsustvo ili naknada za tuđu negu i pomoć. Zakon trenutno od roditelja traži izbor između bolovanja i tuđe nege i pomoći, što su dva odvojena prava i ne mogu se međusobno poništavati.

Po procenama portala koji se bave prioritetno ovom temom, trenutnom verzijom Zakona je oštećeno oko 13.000 porodica u Srbiji, što je daleko veća „cena“ koju porodica trpi, a to će možda biti i u porodicama 612 više beba koje su rođene ove godine, u odnosu na prethodnu. Usvajanjem budžeta za 2020. godinu, koji će sadržati pozicije sa opredeljenjem ka finansijskoj podršci porodici sa decom, može se poverovati u priče i najave o većim merama pronatalitetne politike.        

 Članica Političkog saveta
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Ana Pataki




Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Odbori LSV | Utorak, 12. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV - VOJVOĐANI pokrenuli inicijativu za osnivanje Banatskog univerziteta

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zalažu se za osnivanje Banatskog univerziteta, za šta su i pokrenuli inicijativu na 36. sednici Skupštine grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Ponedeljak, 11. 03. 2024. | Komentara: 0

Pružiti zaštitu Ani Lalić i otkriti osobe koje su joj uputile pretnje smrću

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od svih nadležnih državnih organa da pruže zaštitu Ani Lalić, predsednici Nezavisnog društva novinara Vojvodine, kojoj su, zbog javno iskazanog stava o gradnji crkve na novosadskom naselju Liman, upućene jezive pretnje da će biti zaklana u centru Novog Sada.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook