Podneta žalba Upravnom sudu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 10. 07. 2012. | Komentara: 0

Podneta žalba Upravnom sudu

ZRENJANIN - Potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton i predsednik Izvršnog odbora GrO LSV Zrenjanin Dragan Nedeljkov potvrdili su danas na konferenciji za novinare da je podneta žalba Upravnom sudu u Beogradu - Odeljenju u Novom Sadu, protiv svih odluka donetih na sednici Skupštine grada Zrenjanina, održane 6. jula ove godine.

Aleksandar Marton

- Zrenjanin ovih dana nije mesto koje za sebe može da kaže da je oaza demokratije. Neke slike iz proteklih dana nas vraćaju u devedesete godine, za koje smo smatrali da su davno iza nas. Trebalo je da većina od 67 odbornika, a to je 34, izaberu organe nove vlasti. Očito je da SNS tu većinu nije imala i poseglo se za metodama koje je Zrenjanin već doživeo i  preživeo. Ulovljena su dva mandata i tako izneverena volja birača – istakao je Marton i dodao da su ispoštovana demokratska načela lokalnu vlast bi ovih dana formirale DS, LSV i SVM

Prema rečima Dragana Nedeljkova, kada bi Vojvodina imala svoju policiju i sudstvo, nijedan proces, pa čak ni pred Specijalnim sudom za organizovan kriminal, ne bi trajao tri godine.
- Iz vremena pune autonomije Vojvodine, mogu da podsetim, da su sva krupna kriminalna dela bila razrešena u najkraćem mogućem roku, a to je vreme kada je Vojvodina imala Ustav. Pa tako i sada imamo veliku dilemu da li je bivši gradonačelnik i takozvani novi gradonačelnik zaista proneverio stotine miliona dinara poreskih platiša sa teritorije grada. U svakom slučaju, sigurni smo da je samozvani i takozvani gradonačelnik u sukobu interesa jer ne može istovremeno biti narodni poslanik i gradonačelnik - poručio je predsednik IO GrO LSV Zrenjanin.

Potpisnici žalbe su, pored Martona, Mileta Mihajlov i Goran Kaurić, odbornici zrenjaninskog parlamenta. U tekstu obrazloženja piše da je predsednik Skupštine grada iz prethodnog saziva, u roku od 15 dana od dana objavljivanja rezultata izbora zakazao konstitutivnu sednicu za 27. jun, te da je potom obavestio odbornike da će ona biti održana 6. jula, te da je novim obaveštenjem, dan pred zakazanu sednicu, obavestio sve odbornice i odbornike, kao i javnost, putem sredstava javnog informisanja, kao i obaveštenjem na oglasnoj tabli grada Zrenjanina, da će se ona održati 10. jula.

U tekstu žalbe se dalje navodi da je grupa od 35 odbornika, kršenjem procedura predviđenih Zakonom o lokalnim izborima i Poslovnikom Skupštine grada Zrenjanina, ipak održala sednicu prošlog petka i, nakon verifikacije mandata, nezakonito donela odluke o izboru predsednika Skupštine grada, njegovog zamenika, sekretara Skupštine rada, predsednika i članova Komisija za mandatna pitanja, za personalna pitanja i za propise, kao i odluka o izboru gradonačelnika, njegovog zamenika i članova Gradskog veća i direktora javnih preduzeća.

Potpisnici žalbe posebno ističu da, nakon izbora gradonačelnika, njegovog zamenika i jednog člana Gradskog veća, koja je imala mandat odbornika pre imenovanja na to mesto, nije postojao kvorum za rad i donošenje odluka Skupštine grada za izglasavanje dopune dnevnog reda o potvrđivanju mandata tri odbornika, te da je sednica tada morala biti prekinuta, što je predviđeno Poslovnikom Skupštine grada.

U žalbi se, takođe, navodi da se protiv novoizabranog gradonačelnika vodi krivični postupak pred Specijalnim sudom za organizovani kriminal u Beogradu, te on zbog toga ne može, kako piše, biti na stalnom radu u gradskoj upravi, jer nije u mogućnosti da pribavi uverenje da se protiv njega ne vodi krivični postupak, niti može deponovati potpis i biti izvršilac budžeta. U tekstu žalbe se dalje ocenjuje da s obzirom na to, preti opasnost da rad lokalne samouprave, od dana održavanja sednice, bude potpuno onemogućen i da se time nanese nesaglediva šteta za grad Zrenjanin.

Marton, Mihajlov i Kaurić predlažu sudu da se u celosti poništi sednica Skupštine grada, održana 6. jula, odnosno da se ponište sve odluke usvojene nakon nedostatka kvoruma.   

(BILSV, 10.07.2012)



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook