Podrška evropskom putu Srbije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Subota, 10. 03. 2012. | Komentara: 0

Podrška evropskom putu Srbije

NOVI SAD – Važno je što je Srbija dobila status kandidata i ja sam poprilično ubeđen da su građani i građanke Srbije vrlo precizno shvatili da Srbija može da ide u dva pravca – da bude ruska gubernija ili da bude ravnopravni partner u porodici evropskih naroda - rekao je večeras gostujući u emisji Politbiro na RTV zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš.

Bojan Kostres

- Tako će se politička scena u ovom momentu, barem kada su republički izbori u pitanju, i deliti. Siguran sam da će ljudi koji žele da podrže evropski put Srbije sada biti motivisaniji nego da Srbija nije dobila status kandidata – rekao je on.

Nesklad sa
evropskim standardima


On je takođe rekao i da će na putu ka Evropskoj uniji morati da se menja Ustav Srbije koji nije u skladu sa evropskim standardima.
- Pošto nije u skladu sa evropskim standardima, a mi se krećemo u pravcu evropskih integracija, u jednom momentu ćemo morati taj Ustav da uskladimo sa evropskim standardima – rekao je Kostreš. On očekuje da će to biti u momentu kada bude bio raspisan i referendum o tome da li građani i građanke Srbije žele da Srbija pristupi EU ili ne.
- Mislim da je to tada realno. Do tada će proći još neko vreme, ja se nadam kratko, ne zbog Ustava nego zbog činjenice da će posle tog referenduma Srbija postati sastavni deo EU, ali mislim da je realno očekivati da se u narednih četiri ili pet godina to može desiti – ocenio je on.

Ispunjena obećanja

Govoreći o saradnji da Demokratskom strankom, Kostreš je rekao da je LSV prošlu Vladu podržala zato što je DS obećala završetak saradnje sa Haškim tribunalom, beli šengen i kandidaturu za ulazak u Evropsku uniju – što je sve urađeno.
- To su stvari koje su LSV takođe veoma važne i zato na republičom nivou mi podržavamo vladu DS, jer će ta vlada sigurno nastaviti evropske integracije i sigurno će raditi na tom sistemu vrednosti u koji veruje LSV – rekao je on. Kostreš je napomenuo da je ono oko čega se LSV i DS ne slažu, niti su se ikada slagali u potpunosti - autonomija Vojvodine.
- Nama je jasno i jednima i drugima da Vojvodina treba biti autonomna, ali oko nivoa autonomije se nikada nismo slagali i zato na lokalu i u pokrajini Liga i DS idu razdvojeno – objasnio je Kostreš. On je dodao da se nada da će u sledećem mandatu Vlada AP Vojvodine i Skupština AP Vojvodine biti agresivinije prema republičkoj Vladi kada su u pitanju neki interesi AP Vojvodine, te da tada LSV neće morati da koristi svoj uticaj u republičkom parlamentu.

(BILSV, 10.03.2012.)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook