Podrška zakonu zavisi od poštovanja Ustava

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 18. 07. 2013. | Komentara: 0

Podrška zakonu zavisi od poštovanja Ustava

BEOGRAD – Poslanička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine verovatno će glasati za Predlog zakona o prekršajima, a podrška će zavisiti od toga hoće li biti usvojen njen amandman na član 94, istakao je danas poslanik LSV Dragan Andrić.

LSV

Tokom rasprave o pomenutom zakonu, Andrić je ukazao da je reč o članu na osnovu kojeg će sud imati mogućnost da se sam opredeljuje da li će se u postupku primenjivati jezik nacionalne zajednice, odnosno jezik koji je u upotrebi na određenoj teritoriji ili ne što je, prema njegovom mišljenju, veoma široko ovlašćenje za sud.
– To je pravo koje je ustanovljeno Ustavom i mislim da ne treba da bude uopšte kalkulacija da li će ovo pravo moći da se primenjuje ili ne. Ne znam ko je učestvovao u pisanju ovog zakona, ali svakako je nama u Vojvodini, gde je u službenoj upotrebi šest jezika, ovo veoma značajno polje i mislimo da bi trebalo da bude precizno urađeno, bez mogućnosti različitih tumačenja – istakao je Andrić.

Obogaćen zakon

Poslanik LSV je dalje naveo da je predlog zakona prilično obogaćen, da sadrži neke nove, generalno dobre institute, te da će, ukoliko se usvoje neki od predloženih amandmana, Srbija dobiti jedan dobar zakon o prekršajima. Komentarišući odredbe koje se tiču odgovornosti za prekršaj, koje predviđaju da za prekršaje ne mogu biti odgovorni Republika Srbija, teritorijalna autonomija i jedinice lokalne samouprave, Andrić je zapitao zašto Vojvodina u tim odredbama nije direktno navedena, s obzirom da se na teritoriji Kosova i Metohije ne primenjuju zakoni Srbije.
– Iz kog razloga u zakonu nije precizirano da se radi o AP Vojvodini? Ili možda imate nameru da osnivate neku drugu teritorijalnu autonomiju, pa da nas o tome upoznate – pitao je Andrić. Komentarišući predložene rokove zastarelosti, Andrić je rekao da je dobro što je zastarelost precizno definisana, ali smatra da su neosnovano produženi rokovi zastarelosti na dve, odnosno četiri godine kada se radi o apsolutnoj zastarelosti.
– Smatram da to može da dovede do inertnosti, kako ponosilaca zahteva za rokove podnošenja zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka, tako i samih sudova koji te postupke vode, jer će biti prilično lagodni po pitanju vremena u kojem postupak treba da se započne i okonča. I mislim da će se sama svrha prekršajnih sankcija razvodnjiti – ukazao je on. Dodao je da je možda trebalo usmeriti pažnju na odgovornost samih podnosilaca zahteva, uz skraćivanje roka za podnošenje zahteva i možda poraditi na eventualnoj diciplinskoj odgovornosti onih koji neosnovano prolongiraju podnošenje zahteva i sam tok prekršajnog postupka.

Prestrog maloletnički zatvor

Dragan Andrić je ocenio i da je dobro to što su ovim predlogom zakona odredbe o maloletnicima rešene opširnije nego što je to bilo u prethodnom zakonu, ali je zamerio što se odredbe o maloletnicima nalaze u čak dve glave, umesto u jednoj.
– Kada je u pitanju maloletnički zatvor, smatram da u prekršajnom postpuku to predstavlja jednu prilično strogu sankciju prema maloletniku – rekao je Andrić. On je pozdravio i preciznije uređenje mere rada u javnom interesu, odnosno mogućnost zamene novčane kazne radom u javnom interesu, ali je dodao da se nada da nije u pitanju kompenzacija, s obzirom da je ekonomski položaj građana Srbije veoma loš.

– Postoji drugi način da građani imaju mogućnost da plaćaju novčane kazne, a to je da imaju mogućnost da se zaposle. Pa se ja nadam da će se ova vlada baviti malo i tim pitanjem, pošto je već vreme. Prošlo je više od godinu dana, a po tom pitanju ništa nije urađeno – rekao je poslanik LSV. Andrić je pozdravio uvođenje prekršajnog naloga kojim je omogućeno da učinilac prekršaja uplati polovinu kazne koja je propisana u fiksnom iznosu. Međutim, on je rekao da ne stoji obrazloženje za uvođenje ove promene, u kojoj je navedeno da bi to trebalo da smanji mogućnost korupcije policijskih i inspekcijskih organa.

– Stepen korupcije policijskih službenika i inspekcijskih organa, po mom mišljenju, na ovaj način ne može da se smanji, nego može da se smanji povećanjem zarada policijskih službenika i inspektora – rekao je Andrić dodajući da bi na taj način oni bili nezavisniji, a da bi isti princip trebalo primeniti i na sudije i tužioce.

(BILSV, 18. 07. 2013)



Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Odbori LSV | Utorak, 12. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV - VOJVOĐANI pokrenuli inicijativu za osnivanje Banatskog univerziteta

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zalažu se za osnivanje Banatskog univerziteta, za šta su i pokrenuli inicijativu na 36. sednici Skupštine grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Ponedeljak, 11. 03. 2024. | Komentara: 0

Pružiti zaštitu Ani Lalić i otkriti osobe koje su joj uputile pretnje smrću

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od svih nadležnih državnih organa da pruže zaštitu Ani Lalić, predsednici Nezavisnog društva novinara Vojvodine, kojoj su, zbog javno iskazanog stava o gradnji crkve na novosadskom naselju Liman, upućene jezive pretnje da će biti zaklana u centru Novog Sada.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook