Pokrajina je prva progovorila o suočavanju sa prošlošću

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 18. 10. 2011. | Komentara: 0

Pokrajina je prva progovorila o suočavanju sa prošlošću

NOVI SAD - Današnja Politika podseća da je Skupština AP Vojvodine usvojila 28. februara 2003. godine Rezoluciju o nepriznavanju kolektivne krivice, a koju je potpisao tadašnji predsednik skupštine Nenad Čanak. Za usvajanje rezolucije glasala je većina od 120 poslanika, koju su činile stranke tadašnjeg DOS-a.

Maja Sedlarević

Usvajanje tog dokumenta inicirao je tadašnji predsednik pokrajinskog parlamenta i lider LSV-a Nenad Čanak, a on je istovremeno bio i prvi funkcioner koji je položio vence na spomenik nevino stradalim Mađarima u Kanjiži. Na pitanje pod kakvim je okolnostima usvajana rezolucija, potpredsednica pokrajinskog parlamenta i funkcionerka Lige socijaldemokrata Vojvodine Maja Sedlarević objasnila je za Politiku da se Pokrajinska skupština prva odvažila da progovori o suočavanju sa prošlošću.

- I pre usvajanja rezolucije, na inicijativu tadašnjeg predsednika skupštine Nenada Čanka, 21. decembra 2000. godine skupština je donela odluku o obrazovanju Anketnog odbora za utvrđivanje istine o događajima u periodu od 1941. do 1945. godine u Vojvodini. Odbor je radio pune četiri godine, i 13. avgusta 2004. godine Skupština APV je usvojila njihov izveštaj. Sve to govori upravo u prilog činjenici da se pokrajinska skupština, na svaki mogući način koji je u skladu sa njenim nadležnostima, trudila i borila da dokaže da nije bilo kolektivne krivice niti da može da se manipuliše istorijskim činjenicama vezanim za Drugi svetski rat - rekla je Sedlarevićeva. U tekstu rezolucije usvojene pre osam godina navodi se između ostalog i da će Izvršno veće APV „pripremiti pregled svih normativnih akata donetih u toku i nakon Drugog svetskog rata koja su bila zasnovana na principu kolektivne krivice nekih građana Vojvodine", te da će predložiti nadležnim organima pokrajine, republike i tadašnje državne zajednice da ih stave van snage.

(BILSV, 18.10.2011.)




Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook