Pokrajinska vlada je trebala više pomoći tokom pandemije korone

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 13. 11. 2020. | Komentara: 0

Pokrajinska vlada je trebala više pomoći tokom pandemije korone

NOVI SAD – Poslanička grupa Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija nisu podržali izveštaje o izvršenju budžeta AP Vojvodine za period januar-jun 2020. i januar-septembar 2020. godine. Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Olena Papuga istakla je da su se tekuća budžetska sredstva trošila na stvari koje nisu bile prioritet u trenutku kada je aktuelna epidemija koronavirusa, te da je Pokrajinska vlada trebala više da pomogne zdravstvenim radnicima, zdravstvenim institucijama i građanima Vojvodine.

LSV

- Tekuća budžetska sredstva se koriste za neke nepredviđene situacije kao što su poplave i sve ono što može građane da zadesi. Ali nepredviđena situacija, ne samo u Vojvodini nego i u Republici Srbiji, baš u tom periodu, je pandemija koronavirusa. U periodu januar-septembar 2020. godine davalo se dva miliona dinara za izdavanje nekih knjiga. To je bio i izborni period. A znamo da bi preče bilo da se građanima AP Vojvodine, zdravstvenim radnicima, kao i bolnicama, domovima zdravlja pomogne. Ne samo da se iz republičkog budžeta izdvoji po 100 evra ili koliko, nego je i APV sigurno trebala više sredstava da dâ zdravstvenim radnicima i da nameni sredstva iz tekuće budžetske rezerve za pomoć zdravstvenim radnicima, a i svakom građaninu, jer znamo da pandemija nosi sa sobom korišćenje raznoraznih lekova koje građani ne mogu sebi možda ni preventivno da priušte – istakla je Papuga.

Ona je upitala i zašto SPC nije ustupila zgradu nekadašnje bolnice za plućne bolesti na Iriškom vencu. Kako je naglasila, ta bolnica je izgrađena za vreme Kraljevine Jugoslavije 1926. godine, a dve godine kasnije u njoj je urađena i prva operacija na plućima. Nakon restitucije, ona već 20 godina stoji prazna, a osoblje koje je u njoj radilo sada je na Institutu za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici. 

- Toj bolnici je jako dobar prilaz, jer se nalazi na raskrsnici na Iriškom vencu. Poseduje kuhinju i biblioteku, a trebalo bi nedelju dana da se ona sredi i pretvori u kovid centar, pa da se u njoj leče svi Vojvođani. Kao što znamo, Islamska zajednica ima Mešihat, Rimokatolička crkva ima Karitas, zašto SPC taj prostor na Iriškom vencu, tu bolnicu koja je u dobrom stanju, nije dala AP Vojvodine da malo uredi i da se tamo leče svi bolesnici iz cele Vojvodine, a ne da preuređujemo fiskulturne sale i sve ono ostalo da bi se lečili pacijenti, odnosno svi građani koji su oboleli od kovida? – upitala je Papuga.

Ona je zaključila da će pandemija koronavirusa potrajati, pa da još uvek nije kasno da se Pokrajinska vlada i Sekretarijat za zdravlje ipak možda dogovore sa SPC da bolnicu ustupe za lečenje Vojvođana od kovida. 

(SzILSV, 13.11.2020)



Odbori LSV | Utorak, 26. 03. 2024. | Komentara: 0

Lokalna vlast u Zrenjaninu 11 meseci nije konstituisala Savet za odbranu i bezbednost

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI smatra da je nedopustivo, ali i protivno odredbama Statuta grada Zrenjanina što lokalna vlast u Zrenjaninu, gotovo 11 meseci posle imenovanja članova Saveta za odbranu i bezbednost, nije konstituisala ovo telo.
Odbori LSV | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

U čije ime i za čiji račun je organizovana bakljada povodom godišnjice bombardovanja?

Ako huliganske bakljade, praćene militantnim obećanjima, koje se odigravaju na saobraćajnici u neposrednoj blizini spomenika kulture čiju bezbednost i ugrožavaju, nemaju veze sa aktuelnom vlasti i policijskim službama, onda neka se novosadska vlast od njih ogradi i osudi ih, a policija uradi ono što joj je posao. 
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva narodne poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve u poslove države.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook