Pomoć za seobu Istorijskog arhiva i pozorište u Senti

 
 
Izbori u LSV
Izjave | Subota, 03. 11. 2012. | Komentara: 0

Pomoć za seobu Istorijskog arhiva i pozorište u Senti

NOVI SAD - Potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić rekao je da će Autonomna pokrajina Vojvodina pružiti podršku za preseljenje, ali i programe Istorijskog arhiva Senta. Takođe, Grujić je rekao da će pomoći i finansiranje opremanja senćanskog pozorišta.

Slaviša Grujić
 
Slaviša Grujić posetio je juče Sentu gde je obišao Zavod za vojvođansku kulturu Mađara, Istorijski arhiv Senta i Kulturno obrazovni centar "Turzo Lajoš. Sa direktorima tih ustanova kulture Jene Hajnalom, Ištvanom Fodorom i Nandorom Kovačom, kao i sa predsednikom senćanske opštine Rudolfom Cegledijem, Grujić se upoznao sa delatnošću ovih institucija u Senti, od kojih pojedine imaju regionalni i širi značaj. Između ostalog, tema razgovora bilo je i predloženo preseljenje Istorijskog arhiva Senta, koji je od regionalnog značaja i trenutno se u Senti nalazi na tri lokacije, a četvrta je u Bečeju. Prema rečima Rudolfa Cegledija predviđeno je da se Istorijski arhiv smesti u objekat bivše vojne kasarne koja je nedavno vraćena senćanskoj opštini.
 
- Kao rezultat razgovora u Zavodu za kulturu vojvođanskih Mađara izdvojili smo nekoliko esencijalnih tema, od kojih je na prvom mestu buduće finansiranje, što će se dodatno razmatrati u narednim susretima. Naredne nedelje imam nameru da se sastanem sa predstavnicima svih nacionalnih saveta manjinskih zajednica tako da ćemo inicirati kako će se ova problematika rešavati. Drugo je pitanje problem saradnje sa Zavodom za kulturu Vojvodine, jer je po mom mišljenju nedovoljan stepen saradnje, što može da se unapredi vrlo brzo - istakao je Grujić.
 
Pokrajinski sekretar je rekao da se razgovaralo i o Strategiji u kulturi, najavivši da će Pokrajina snažno insistirati pred republičkim organima da vojvođanski predstavnici učestvuju u izradi Strategije, pogotovo što i nacionalni saveti imaju šta da kažu u ovoj oblasti. Uočena je potreba da se pristupi izradi srpsko-mađarskog, odnosno mađarskog-srpskog rečnika, pošto je prošlo dugo vremena kako je sačinjen srpskohrvatsko-mađarski rečnik.
- U sprovođenju kulturne politike u Vojvodini ne doživljavam Novi Sad kao "centar sveta", nego želim da, što je moguće više delatnosti, izmestimo i u druge sredine po celoj Vojvodini, da bi, dižući nivo kulture na mikro planu, podizali nivo kulture na širem planu - naglasio je Slaviša Grujić.
 
(BILSV, 03.11.2012)Saopštenja | Petak, 15. 01. 2021. | Komentara: 0

Zašto država ne kažnjava ekstremiste koji propagiraju mržnju?

Liga socijaldemokrata Vojvodine najoštrije osuđuje reklamnu internet kampanju preduzeća „011 Shop“ kojom se, po akcijskim cenama, nude majice sa natpisom „Nož, žica“.
Izjave | Utorak, 12. 01. 2021. | Komentara: 0

U Vojvodini se isušuje sve što nije uz Koridor 10

Otkad je ta „prava opozicija“, pod okriljem Saveza za Srbiju, sebe proglasila za opoziciju, od tada (preddsednik Srpske napredne stranke Aleksandar) Vučić nikad bolje nije stajao, izjavio je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak. On je gostujući na televiziji Happy rekao i da se opozicija u Srbiji pravi.
Izjave | Nedelja, 10. 01. 2021. | Komentara: 0

Kostreš: Opozicija iz nekadašnjeg SZS neprestano jača Vučićevu vlast

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš ocenio je da opozicija iz nekadašnjeg Saveza za Srbiju (SZS) i Ujedinjene opozicije Srbije svojim postupcima neprestano jača vlast predsednika Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook