Pomoć za seobu Istorijskog arhiva i pozorište u Senti

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Subota, 03. 11. 2012. | Komentara: 0

Pomoć za seobu Istorijskog arhiva i pozorište u Senti

NOVI SAD - Potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić rekao je da će Autonomna pokrajina Vojvodina pružiti podršku za preseljenje, ali i programe Istorijskog arhiva Senta. Takođe, Grujić je rekao da će pomoći i finansiranje opremanja senćanskog pozorišta.

Slaviša Grujić
 
Slaviša Grujić posetio je juče Sentu gde je obišao Zavod za vojvođansku kulturu Mađara, Istorijski arhiv Senta i Kulturno obrazovni centar "Turzo Lajoš. Sa direktorima tih ustanova kulture Jene Hajnalom, Ištvanom Fodorom i Nandorom Kovačom, kao i sa predsednikom senćanske opštine Rudolfom Cegledijem, Grujić se upoznao sa delatnošću ovih institucija u Senti, od kojih pojedine imaju regionalni i širi značaj. Između ostalog, tema razgovora bilo je i predloženo preseljenje Istorijskog arhiva Senta, koji je od regionalnog značaja i trenutno se u Senti nalazi na tri lokacije, a četvrta je u Bečeju. Prema rečima Rudolfa Cegledija predviđeno je da se Istorijski arhiv smesti u objekat bivše vojne kasarne koja je nedavno vraćena senćanskoj opštini.
 
- Kao rezultat razgovora u Zavodu za kulturu vojvođanskih Mađara izdvojili smo nekoliko esencijalnih tema, od kojih je na prvom mestu buduće finansiranje, što će se dodatno razmatrati u narednim susretima. Naredne nedelje imam nameru da se sastanem sa predstavnicima svih nacionalnih saveta manjinskih zajednica tako da ćemo inicirati kako će se ova problematika rešavati. Drugo je pitanje problem saradnje sa Zavodom za kulturu Vojvodine, jer je po mom mišljenju nedovoljan stepen saradnje, što može da se unapredi vrlo brzo - istakao je Grujić.
 
Pokrajinski sekretar je rekao da se razgovaralo i o Strategiji u kulturi, najavivši da će Pokrajina snažno insistirati pred republičkim organima da vojvođanski predstavnici učestvuju u izradi Strategije, pogotovo što i nacionalni saveti imaju šta da kažu u ovoj oblasti. Uočena je potreba da se pristupi izradi srpsko-mađarskog, odnosno mađarskog-srpskog rečnika, pošto je prošlo dugo vremena kako je sačinjen srpskohrvatsko-mađarski rečnik.
- U sprovođenju kulturne politike u Vojvodini ne doživljavam Novi Sad kao "centar sveta", nego želim da, što je moguće više delatnosti, izmestimo i u druge sredine po celoj Vojvodini, da bi, dižući nivo kulture na mikro planu, podizali nivo kulture na širem planu - naglasio je Slaviša Grujić.
 
(BILSV, 03.11.2012)



Odbori LSV | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Gradska uprava Zrenjanina, na čelu sa načelnikom Nenadom Domjeskovim, opet krši zakon

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Zrenjanin podneo je danas Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti žalbu protiv Gradske uprave grada Zrenjanina, jer pomenuti organ, čiji je načelnik Nenad Domjeskov, nije odgovorio na pitanje upućeno još 22. januara 2024. godine.
Događaji | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Srećan 8. mart, Međunarodni dan žena

Svuda i na svakom mestu moramo insistirati na ravnopravnosti, poštovanju i jednakoj zastupljenosti žena u javnom i političkom životu. 
Izjave | Sreda, 06. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv izgradnje crkve kod Štranda

Šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da su odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv većine odluka i planova koje su bile na jučerašnjem dnevnom redu gradskog parlamenta. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook